PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Un vaccin împotriva diabetului de tip 1 ar putea fi testat pe oameni de anul viitor!

Testarea unui vaccin care poate preveni dezvoltarea diabetului de tip 1 poate începe încă de anul următor. Vaccinul a fost testat cu succes la șoareci, prima etapă a studiilor la om fiind prevăzută să înceapă în Finlanda la sfârșitul anului 2018, scrie IFL Science.

Cercetarea se bazează pe ideea că un grup de viruși, cunoscut sub numele de enterovirusuri, joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 1. În unele cazuri, s-a constatat că virușii infectează celulele pancreatice care produc insulină, afectându-le pentru totdeauna.
Până în prezent, vaccinul s-a dovedit eficient și sigur în cazul șoarecilor. Următoarea rundă de studii va evalua dacă vaccinul este sau nu sigur la 30 de adulți. În cazul în care trece acest obstacol, cercetătorii vor trece la a doua fază a testelor, de această dată pe 150 de copii. În acest moment, ei vor putea stabili dacă virusul este eficient și poate proteja împotriva enterovirusurilor, dintre care unii sunt cunoscuți ca provocând boli precum meningita și poliomielita.

Numai după ce au fost finalizate aceste studii, cercetătorii vor trece la a treia fază, în care vor testa vaccinul pentru a vedea dacă pot preveni dezvoltarea diabetului de tip 1 la 4.000 de copii. Acest lucru este mult mai greu de testat, deoarece poate dura până la opt ani pentru ca oamenii de știință să fie siguri că vaccinul împiedică pacientul să dezvolte această afecțiune.

Scopul este de a dezvolta un vaccin care ar putea preveni un numar semnificativ de cazuri de diabet zaharat tip 1, explica Heikki Hyöty, de la Universitatea din Tampere. În plus, vaccinul ar proteja împotriva infecțiilor cauzate de enterovirusuri, cum ar fi miocardita, meningita și infecțiile urechii. Cu toate acestea, în lumina cercetărilor actuale, vaccinul nu ar putea fi folosit pentru a vindeca diabetul existente.

Cu costul de tratare a copiilor care dezvoltă diabet zaharat de tip 1 de aproximativ 1 milion de euro pe întreaga durată a vieții, capacitatea de vaccinare chiar și a unei mici proporții a acestor copii ar duce la economii importante de asistență medicală. Se pare că oricum, va fi o lungă așteptare pentru a vedea dacă acest vaccin de încercare are succes sau nu.

Sursa: www.libertatea.ro