PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Un nou tip de diabet, provocat de o mutaţie genetică !

Cercetătorii de la Centrul pentru Cercetarea Diabetului şi Spitalul Erasmus a Universităţii Libre din Bruxelles, în colaborare cu colegii de la Universitatea din Exeter (Marea Britanie), Universitatea din Helsinki (Finlanda) şi Universitatea din Kyoto (Japonia), au identificat un nou tip de diabet cauzat de o mutaţie a genei RFX6.

Persoanele care au mutaţia RFX6 au o probabilitate mare de a dezvolta diabet zaharat. Boala poate începe mai devreme, înainte de vîrsta de 20 de ani, iar pînă la vîrsta de 50 de ani, 80% dintre purtători au dezvoltat afecţiunea. Gena se transmite de la părinţi la copii şi poate afecta multe generaţii din aceeaşi familie. Diabetul de tip RFX6 necesită adesea tratament cu insulină, deoarece pancreasul secretă insulină în cantitate insuficientă. Dr. Miriam Cnop a identificat la aceşti pacienţi o producţie redusă de hormon GIP, cel care stimulează secreţia de insulină. Hormonul este produs de intestin după masă şi este un regulator important al secreţiei de insulină.

Diabetul RFX6 este primul tip de diabet descoperit că ar avea legătură cu producţia scăzută a hormonului GIP. Identificarea acestui mecanism nou al bolii sugerează că analogii hormonului GIP (adică medicamente cu o structură similară cu GIP) pot oferi o nouă opţiune de tratament pentru pacienţii cu diabet zaharat RFX6. Aceste observaţii evidenţiază nevoia de a distinge formele specifice de diabet, pentru a oferi pacienţilor terapie personalizată.

Sursa: www.monitorulexpres.ro