PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Simptomele diabetului de tip 2: Ce se întâmplă când nu îl tratezi şi cum poate fi prevenit !

Diabetul zaharat de tip 2 se declanşează atunci când organismul nu mai produce destulă insulină sau nu poate răspunde la aceasta în mod corespunzător.

Aproximativ 80% din oamenii care suferă de diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi, iar majoritatea urmează şi un tratament medicamentos.

Afecţiunea (pe viaţă) se declanşează atunci când organismul nu mai produce destulă insulină sau nu poate răspunde la aceasta în mod corespunzător.Aproximativ 80% din oamenii care suferă de diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi, iar majoritatea urmează şi un tratament medicamentos.

Doctorul Dawn Richards, de la VitalityHealth, un grup care se ocupă de educarea oamenilor în privinţa sănătăţii, a explicat diferite cauze care pot declanşa diabetul de tip 2, dar şi cum poate fi prevenită boala.„Ceea ce este îngrijorător este faptul că mii de oameni ar putea avea diabet şi nu sunt conştienţi de asta”,  a declarat doctorul.

„Este din cauza faptului că simptomele asociate cu boala sunt foarte greu de detectat sau sunt uşor de corelat cu alte boli. Ţinând cont că nu există niciun leac pentru diabet, este foarte important să ştii cum se manifestă simptomele şi să-ţi consulţi medicul în legătură cu orice îngrijorări ai avea”, a continuat aceasta.

„Diabetul trebuie controlat în fiecare zi pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta complicaţii pe termen lung”, a sfătuit doctorul.De asemenea, aceasta a oferit şi top 5 sfaturi care contribuie la prevenirea apariţiei diabetului de tip 2:

1. Fii activ

Dacă îţi pui muşchii la treabă şi îi faci să lucreze mai mult, abilitatea lor de a folosi insulina şi de a absorbi glucoza va creşte.

Un program de 30 de minute de mişcare pe zi, în care să transpiri şi să depui un efort mai mare, este ideal.

2. Mănâncă bine

Dacă urmezi o dietă de tip mediteranean sau un alt tip de dietă, dar sănătoasă, te poate ajuta să reduci riscul apariţiei diabetului.

De asemenea, este important şi tipul de carbohidraţi pe care îl consumi şi, desigur, şi cantitatea.

Concentraţi-vă pe carbohidraţii integrali în loc de carbohidraţii bazaţi pe amidon, deoarece sunt bogaţi în fibre şi, fiind digeraţi mai lent, te ajută să menţi nivelul de zahăr din sânge mai echilibrat.

3. Menţine-ţi tensiunea la o valoare normală

Majoritatea oamenilor reuşesc acest lucru cu ajutorul exerciţiilor fizice, o dietă echilibrată şi prin menţinerea unei greutăţi „sănătoase”.

4. Consumă mai puţin alcool

Consumul în exces de alcool poate conduce la o creştere nesănătoasă  în greutate şi creştere tensiunii.

5. Nu mai fuma

Dacă fumezi, probabilitatea de a face diabet sau de a suferi de alte boli creşte.

Simptome comune ale diabetului de tip 2:

– mersul prea des la toaletă, în special în timpul nopţii;
– senzaţia de sete acută;
– oboseala neobişnuită;
– pierderea în greutate fără intenţie;
– mâncărimile şi iritaţiile în zona genitală;
– vindecarea greoaie a tăieturilor sau a altor răni;
– vederea înceţoşată.

Sursa: www.gandul.info