PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Problemele de tensiune arteriala si diabet zaharat in perioada natala si post-natala !

  • miercuri, 11 noiembrie 2015

Femeile care dezvolta hipertensiune arteriala sau diabet gestational in timpul sarcinii sunt supuse unui risc mai mare pentru a dezvolta aceste probleme si dupa sarcina, de-a lungul vietii, conform unui studiu olandez efectuat recent si publicat in jurnalul medical “Hipertension”, noteaza Reuters.

Pentru a vedea modul in care aceste complicatii au un impact asupra sanatatii femeilor din perioada post-natala, cercetatorii au examinat circa 22.000 de femei cu o varsta medie de 50 de ani, la circa 27-29 de ani dupa prima nastere.

In urma cercetarilor, acestia au descoperit faptul ca femeile care s-au confruntat cu hipertensiune arteriala in timpul sarcinii au fost de doua ori mai predispuse la aceasta afectiune, precum si la dezvoltarea bolilor cardiace, decat femeile care nu s-au confruntat cu astfel de complicatii pe durata sarcinii. In plus, riscul aparitiei diabetului zaharat este de 4 ori mai mare pentru cazurile in care femeile au intampinat astfel de probleme in timpul graviditatii.

Datele cercetarilor arata ca din cele 22.000 de cazuri analizate, aproape 6.200 de femei, aproximativ 28%, au avut hipertensiune arteriala pe durata sarcinii si circa 1.100 de femei, sau 5%, s-au confruntat cu problemele diabetului gestational.

In anii care au urmat au existat mai mult de 2.500 de evenimente cardiovasculare, dintre care aproximativ 1.500 au fost cauzate de boli de inima si 720 de accidentele vasculare cerebrale.

Femeile care au intampinat probleme de tensiune arteriala in timpul sarcinii au fost ulterior diagnosticate cu hipertensiune arteriala in jurul varstei de 44 de ani, cu aproximativ 8 mai mai devreme decat femeile care nu au intampinat astfel de probleme pe durata sarcinii.
De asemenea, femeile care s-au confruntat cu diabetul gestational au fost diagnosticate cu diabetul zaharat de tip II in jurul varstei de 53 de ani, cu aproximativ 8 ani mai devreme decat restul.

Rezultatele studiului joaca un rol deosebit de important pentru informarea publica adresata femeilor gravide, de a lua in considerare orice complicatie apare in perioada gestationala si a continua examinarile medicale in perioada post-natala, pentru a preintampina viitoarele probleme de sanatate, este de parere Kaberi Dasgupta, cercetator in cadrul Universitatii McGill.

Sursa: medlive.hotnews.ro