PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

PREMIERĂ – SERVICII DE REABILITARE PENTRU COPIII CU DIABET ZAHARAT

Interviu cu dr. Andrian Chiriac, șeful secției Endocrinologie a Institutului Mamei și Copilului.

Începând cu anul 2016, timp de trei ani consecutiv, copiii cu diabet zaharat din Republica Moldova au putut beneficia de tratament de reabilitare. În această perioadă, un număr total de 179 de copii au primit tratament la Centrul de Reabilitare pentru copii „Sergheevca”, din orașul ucrainean cu același nume. Această măsură este o premieră absolută pentru Republica Moldova şi a devenit posibilă graţie suportului Asociaţiei diabeticilor „ProDiab” şi a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Cât de importantă este reabilitarea copiilor cu diabet zaharat?

Acești copii cu diabet zaharat nu sunt diferiţi şi suferă de patologii concomitente, inclusiv, maladii intercurente, care, la rândul lor, influenţează compensarea diabetului, cu impact asupra creşterii şi dezvoltării normale, iar tratamentul de reabilitare este obligatoriu în asemenea situaţii. Deşi recomandările pentru tratamentul de reabilitare a copiilor cu diabet zaharat se regăsesc constant în ghidurile internaţionale, practica mondială este una destul de limitată, astfel că din 586.000 de copii cu această maladie, la nivel global, doar aproximativ 20.000 beneficiază anual de acest tratament. Dificultăţile de organizare a unui asemenea tip de tratament, după cum a fost demonstrat şi prin experienţa noastră, nu sunt atât de natură financiară, ci mai mult ţin de mobilizarea resurselor umane pentru crearea condiţiilor speciale, necesare acestui contingent de copii.

Care au fost serviciile oferite în cadrul Centrului de Reabilitare?

În lunile iulie-august, timp de 18 zile, cu eforturile specialiştilor endocrinologi şi pediatrilor Institutului Mamei şi Copilului, a fost organizat, temporar, un serviciu endocrinologic deplin în cadrul Centrului de Reabilitare, pregătit să asigure monitorizarea şi tratamentul adecvat al copiilor cu diabet zaharat. Pentru aceasta, medicii specialişti endocrinologi, care s-au aflat în permanenţă în cadrul Centrului, au asigurat instruirea personalului medical, au supravegheat activitatea cabinetelor de proceduri, dotate cu mijloace de control al glicemiei (glucometre, teste, lanţete) şi remedii pentru acordarea ajutorului necesar în caz de hipoglicemii, inclusiv glucagon. Meniul alimentar a fost adaptat, pentru a permite gustări suplimentare şi produse specifice cu indice glicemic scăzut. În sufragerie au fost puse la dispoziţia părinţilor şi copiilor cântare de bucătărie pentru facilitarea calculării individuale a glucidelor din alimentaţie. Monitorizarea glicemiei s-a efectuat zilnic, în conformitate cu prevederile Protocolului Clinic Naţional „Diabetul zaharat”, câte 5-7 analize la fiecare copil şi rezultatele acestora au fost studiate în fiecare zi, ceea ce a permis ajustarea dozei de insulină pentru fiecare caz în parte.

Educația este un aspect esențial în managementul diabetului zaharat. Cu ce „lecții” au plecat copiii și familiile lor?

Ca parte componentă a regimului complex de tratament, s-a desfăşurat cursul de lecţii în „Școala diabetului”.
Instruirea copiilor și părinților s-a efectuat cu accent pe implicare în autocorecția dozelor de insulină. Copiii au dezvoltat abilităţi pentru autocontrol, corecţie de sine stătătoare a dozei de insulină, planificare a alimentaţiei şi efortului fizic. Testarea efectuată până şi după ciclul de instruire a demonstrat o creștere a cunoștințelor în această direcție. Supravegherea adecvată a permis indicarea şi desfăşurarea, în deplină siguranţă, a tratamentului balneo-sanatorial, sub formă de proceduri specifice, cum ar fi: aero-helio-talassoterapie, aplicaţii cu nămol, laseroterapie, masaj, aeroionoterapie, inhalaţii, ape minerale alcaline etc.

În urma tratamentului s-a apreciat o dinamică pozitivă, remarcată prin scăderea nivelului de glucoză în sânge,  prin reducerea dozei sumare de insulină şi a episoadelor de hipoglicemie.

Un aspect deosebit de important l-a constituit mediul prietenos, oferit de echipa Centrului de Reabilitare pentru copii „Sergheevca”. Programul de divertisment a fost organizat la cel mai înalt nivel datorită efortului educatorilor profesionişti, iar amplasarea favorabilă, pe malul Mării Negre, şi perioada estivală au contribuit suplimentar la acumularea unui şir de emoţii pozitive.

De Irina Roșca

Sursa: http://www.politicidesanatate.ro