PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Painea integrala – protejeaza de diabet zaharat, boli cardiace si constipatie !

Painea poate reprezenta o sursa excelenta de fibre alimentare – carbohidrati extrem de necesari organismului, cu efecte benefice incontestabile – daca este realizata din faina integrala si respecta cateva reguli simple si usor de verificat.

Studiile de specialitate arata ca fibrele din alimente scad nivelul colesterolului din sange si ne protejeaza de mai multe tipuri de cancer, boli cardiace, constipatie, diverticuloza, hernie hiatala, hemoroizi, varice si diabet zaharat.

Pe langa fructe si legume, fibrele se gasesc in cerealele integrale, deci si in painea facuta din faina integrala. Aceasta este obtinuta prin macinarea bobului intreg de grau, deci va contine toate partile componente ale acestuia: tarata, germeni si endosperm, care, in mod normal, sunt indepartate in procesul de prelucrare pentru panificatie.

Nutritionistii arata ca, in comparatie cu painea alba, aceasta contine de trei ori mai multe vitamine si oligoelemente (de 5-6 ori mai mult magneziu). In plus, este mai saraca in calorii decat cea alba, care ingrasa din cauza continutului mare de amidon.

De asemenea, painea integrala poate contine de trei ori mai multe fibre decat o simpla franzela alba.

Ei bine, cele mai noi studii in domeniu, realizate inclusiv de prestigioasa Universitate Harvard, arata ca putem trai mai mult, daca alegem sa consumam produse realizate din faina integrala.

Acestia s-au axat pe consumul de paine – unul dintre alimentele preferate si de romani, care nu lipseste de pe masa – si au demonstrat ca o singura felie de paine integrala (28g) consumata zilnic scade cu 5% rata mortalitatii si cu 9% rata mortalitatii determinata de bolile cardiovasculare.

Si acesta este doar un exemplu stiintific, dar beneficiile cerealelor integrale in alimentatie sunt mult mai usor de observat in viata de zi cu zi.

Cei care au ajuns la medic cu diverse probleme ale aparatului digestiv au aflat deja ca trebuie sa consume zilnic cereale integrale – si cea mai la indemna ramane painea – pentru a-si tine sub control afectiunile.

Constipatia, de exemplu, este o astfel de problema comuna, dar care poate avea efecte neplacute asupra sanatatii. Pentru a o evita, se recomanda introducerea taratelor in alimentatie. Dar pana sa ajungi acolo, pentru preventie, e suficient sa tii minte ca painea din faina integrala contine deja aceste tarate si toate fibrele de care ai nevoie pentru o digestie reusita.

O confirma toate studiile pe marginea cerealelor integrale, care arata ca fibrele pe care acestea le contin ajuta sistemul digestiv si previn aparitia bolilor diverticulare micsorand presiunea din intestine si tinand sub control consistenta scaunului.

Mai mult, tarata si fibrele din painea integrala nu lasa enzimele din sistemul digestiv sa transforme amidonul in glucoza. Aceste fibre stimuleaza si producerea anticoagulantilor naturali ai corpului, deci ajuta circulatia si previn aparitia micilor cheaguri de sange, care sunt vinovate de atacurile de cord si infarct.

Atentie! Painea poate contribui la cresterea in greutate, insa doar daca e consumata in exces ori impreuna cu cartofi, leguminoase, orez sau alte cereale. In plus, daca exista studii care au demonstrat o asociere intre consumul de paine alba si excesul ponderal, nu s-a gasit pana acum nicio astfel de legatura cu painea integrala.

Sursa: www.ziare.com