PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

O ”proteina-zeita” ar putea fi solutia pentru diabet, obezitate si cancer !

O proteina cu potential anti-imbatranire, numita dupa o zeita din Grecia Antica ce tesea firul vietii, detine un potential neexploatat inca pentru tratarea mai multor boli, au descoperit oamenii de stiinta in cadrul unui studiu.

Intelegerea structurii moleculei beta-Klotho poate duce la crearea de noi modalitati de abordare a unor boli precum diabetul, obezitatea si unele forme de cancer, spus cercetatorii, in studiul publicat in cel mai recent numar al jurnalului Nature, citat, miercuri, de Press Association.

Proteina Klotho, care poate lua doua forme, se regaseste la suprafata celulelor in anumite tesuturi, iar studiile au demonstrat ca este implicata in procese ce incetinesc procesul imbatranirii.

Molecula adera la o familie de hormoni, cunoscuti sub numele de factori de crestere ai fibroblastelor (FGF), ce reglementeaza procesele metabolice critice din ficat, rinichi, creier si alte organe.

Medicamentele care actioneaza pe calea Klotho-FGF, fie stimuland-o, fie blocand-o, au potentialul de a combate o intreaga serie de afectiuni, conform echipei de cercetatori americani.

Noul studiu care dezvaluie forma 3D a moleculei a demonstrat ca beta-Klotho este cel mai important activator al FGF21, un hormon-cheie generat in timpul privarii de alimente.

Cand adera la beta-Klotho, hormonul declanseaza sensibilitatea la insulina si metabolismul glucozei, ceea ce duce la pierderea din greutate.

Aceasta cale are implicatii pentru tratarea diabetului de tip 2 si a obezitatii.

“In cazul animalelor si in cadrul unor studii clinice realizate pe FGF21 se demonstreaza ca se poate stimula arderea caloriilor fara modificarea aportului alimentar, iar acum intelegem cum poate fi imbunatatita activitatea biologica a FGF21″, a declarat cercetator-sef dr. Joseph Schlessinger de la Yale School of Medicine.

Schlessinger a declarat ca urmatorul pas al cercetarii va consta in “producerea de hormoni mai eficienti, crearea de noi blocante puternice, realizarea studiilor pe animale si continuarea cercetarilor”.

In mitologia greaca, Klotho (sau Clotho) era una dintre cele trei zeite ale destinului, Moirae (Ursitoare), care conduceau destinul oamenilor dintre care una torcea, alta depana si ultima taia firul vietii cand sosea momentul mortii.

Sursa: www.obiectivdesuceava.ro