PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Metoda revoluționară prin care diabetul ar putea fi diagnosticat !

 

O nouă metodă simplă de diagnosticare a diabetului zaharat și a bolilor de inimă i-ar putea scuti pe pacienți de testele de sânge minuțioase și evaluarea factorilor de risc, cum ar fi greutatea corporală și istoricul familiei.

Pacienții ar putea fi diagnosticați doar cu ajutorul unei lumini aplicate pe piele. Metoda funcționează deoarece glucoza din sânge și alte fluide ale corpului se pot lipi aleatoriu de moleculele de proteine din piele și alte țesuturi.

Aceste proteine „glicate” sau AGE fac țesuturile mai rigide, inclusiv pereții vaselor de sânge, care contribuie la o tensiune arterială crescută. Acumularea acestora are loc în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar este accelerată la persoanele cu diabet, sau la aceia aflați în primele faze ale bolii, care nu au fost încă diagnosticați.

Nivelurile AGE pot fi măsurate în interiorul pielii, deoarece reflectă lumina fluorescentă diferit de proteinele non-glicate. Un dispozitiv portabil numit cititor AGE a fost dezvoltat de firma olandeză Diagnoptics. Acesta aplică o lumină fluorescentă pe piele și detectează răspunsurile.

Echipa lui Wolffenbuttel a testat dispozitivul în cadrul unui studiu mare de 30 de ani din Olanda, în care a analizat starea de sănătate și bolile în procesul de îmbătrânire. Astfel, s-au uitat la 70.000 de participanți care nu aveau diabet sau boli de inimă. După patru ani, cei care aveau o valoare ridicată a AGE prezentau un risc mai mare de a dezvolta diabet sau boli ale inimii.

Wolffenbuttel a precizat că acest fapt sugerează că metoda ar putea fi folosită pentru identificarea acestor boli, poate chiar și în medii non-medicale, cum ar fi supermarket-urile.

Cu toate acestea, scepticii spun că o astfel de metodă de diagnosticare nu ar trebui introdusă fără studii mari care să demonstreze că fac mai mult bine decât rău.

Sursa: www. playtech.ro