PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Medicamentele pentru diabet pot modifica flora bacteriană intestinală !

  • sâmbătă, 19 decembrie 2015

Un nou studiu în domeniul medical arată că un medicament administrat celor cu diabet produce modificări favorabile la nivelul bacteriilor de la nivelul intestinelor.

Cercetatorii au analizat bacteriile intestinale la aproximativ 800 de persoane cu şi fără diabet zaharat de tip 2 din China, Danemarca și Suedia.

Rezultatele au arătat că medicamentul care tratează diabetul a îmbunătățit capacitatea bacteriilor intestinale de a produce anumite tipuri de acizi grași cu lanț scurt care scad glicemia prin mecanisme diferite.

De asemenea, oamenii de știință au descoperit ca pacienţii care iau un anumit medicament antidiabetic au mai multe bacterii la nivelul intestinelor, ceea ce poate explica efectele secundare, cum ar fi balonarea și flatulența.

Studiul a fost publicat recent în revista Nature, cu mare impact în lumea științei.

Diabetul de tip 2 este cea mai comună formă de diabet, care este adesea legată de obezitate. În diabetul de tip 2, celulele organismului sunt rezistente la insulină, sau organismul nu produce suficientă pentru a metaboliza și a folosi zahărul din sânge.

Persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 își pot controla glicemia prin dietă, exerciții fizice și tratament medicamentos.

Setea și senzația de urinare frecventă sunt două semne clasice ale creșterii nivelului zahărului în sânge. Și acest lucru se întâmplă deoarece rinichii încearcă să elimine excesul de zahăr și odată cu acesta elimină și lichidele din organism.

Oboseala este un alt semn al dereglării glicemiei. Atunci când zahărul se află în sânge și nu este direcționat către celulele corpului, acestea nu vor primi energia necesară, inclusiv celulele musculare. De aici și starea de moleșeală care apare în general după mese copioase.

Sursa: www.europafm.ro