PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Kilogramele in plus din timpul sarcinii sunt asociate cu riscul crescut de obezitate la copil !

  • miercuri, 11 mai 2016

Este foarte probabil ca femeile care iau foarte mult in greutate pe durata sarcinii, precum si cele in cazul carora diabetul a fost declansat in aceasta perioada, sa dea nastere unui copil care va avea probleme cu obezitatea, sugereaza un studiu american publicat recent in jurnalul “Maternal and Child Health”.

Cercetarile efectuate anterior au aratat ca exista o legatura stransa intre mamele supraponderale pe perioada sarcinii si riscul de declansare al obezitatii la copil, insa cercetarea de fata aduce primele dovezi ca acest factor poate creste riscul de obezitate chiar si la sugarii cu o greutate in limitele normale.
Cercetatorii au analizat cazurile a circa 13 mii de copii cu o greutate normala timp de 10 ani. 49% dintre acestia au fost supraponderali, la varste cuprinse intre 2 si 10 ani, iar 29% dintre acestia au fost obezi, conform studiului.
De asemenea, copiii au avut cu risc cu 29% mai mare pentru a deveni obezi pana in varsta de 10 ani atunci cand mamele lor au avut diabet zaharat pe durata sarcinii, iar riscul a crescut cu inca 16% in cazurile in care mamele au depasit cu 18 kilograme greutatea normala in acest timp.
“Este un fapt stiut ca toti copiii cu greutate normala au acelasi risc pentru a deveni obezi la maturitate, iar acest studiu arata ca lucrurile nu stau asa,” a declarat autorul studiului, Dr. Teresa Hillier de la Centrul de Cercetare din Portland, Oregon, Statele Unite ale Americii.
Cand femeile gravide iau prea mult in greutate declanseaza un proces pe care autoarea cercetarii l-a numit “amprenta obezitatii” si care face ca infantul sa se adapteze la un mediul supracaloric in uter, modificandu-i metabolismul pe termen lung.
Autoarea cercetarii a constatat, impreuna cu colegii sai, ca pe timpul sarcinii circa 20% dintre mamele participante la acest studiu au luat in greutate cu 17 kilograme in plus fata de greutatea normala a sarcinii, iar un alt procent de 5,5% au dezvoltat diabet gestational.
Cercetarea de fata ajuta la distrugerea mitului conform caruia femeile gravide trebuie sa manance pentru doi oameni. “Acest lucru nu este necesar, in plus, este chiar periculos,” a declarat Joachim Dudenhausen, cercetator in cadrul Centrul de Cercetare al Universitatii Cornell din New York.
In cazul in care mama a depasit greutatea normala pe durata sarcinii exista masuri ce pot fi luate pentru a reduce sansa de declansare a obezitatii la copil, spun cercetatorii. “O metoda este alaptarea. Studiile arata ca bebelusii alaptati sunt mai putin predispusi sa devina obezi si am constatat, de asemenea, ca alaptarea reduce obezitatea infantila. Alta metoda este hrana sanatoasa si exercitiile fizice, atat pentru mama, cat si pentru copil,” este de parere autoarea studiului.
Sursa: medlive.hotnews.ro