PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Gravidele în primele luni de sarcină prezintă un risc de patru ori mai mare de a face diabet gestațional după expunerea la poluanți organici!

  • marţi, 12 aprilie 2016

 

Noi cercetări prezentate la ultima întâlnire anuală a Asociației Europene pentru studii în Diabet care a avut loc la Stockholm, au arătat că o creștere de 10 ori a expunerii gravidelor la poluanți organici se asociază cu o creștere de 4,4 ori a riscului de apariție a diabetului gestațional. Aceste cercetări au fost conduse de conf. Leda Chatzi, de la Universitatea din Creta, Heraklion, Grecia.

Poluanții organici persistenți (POP) sunt un grup de substanțe din care fac parte bifenil policlorinatul (BPC) și pesticidele organoclorinate care nu sunt biodegradabile dar sunt prezente aproape peste tot. Expunerea la disruptorii endocrini (ca și POP) a fost asociată cu diabetul tip 2 și disfuncții metabolice în modelele epidemiologice animale; dar se cunosc prea puține despre legătura dintre expunerea la POP în timpul sarcinii și diabetul gestațional (DG). Diclorodifenildicloroetena (DDE) – un produs de degradare a DDT-ului –  și  hexaclorobenzen (HCB) sunt chimicale sintetice utilizate pe scară largă ca pesticide, în timp ce BPC-urile sunt utilizate în diverse procese industriale. Aceste chimicale au fost interzise de mai mulți ani dar rămân în mediu unde se bio-acumulează în corpurile umane și animale.

Scopul acestui studiu a fost să determine amploarea expunerii la actualele nivele ale  diferiților POP din primele luni de sarcină și în ce măsură acest lucru se asociază cu DG la 639 femei din cohorta RHEA, din Creta, Grecia. Această cohortă  studiază retrospectiv o mostră populațională de femei gravide și copii acestora din  Heraklion, Creta, Grecia. Localnicele ce au rămas însărcinate de-a lungul unui an (începând cu februarie 2007) au fost contactate și rugate să participe la acest studiu. Prima vizită a fost făcută cu ocazia primei ecografii, apoi la 6 luni de sarcină, la naștere, la 7 luni după naștere, la 1, 4 și respectiv 7 ani de la naștere. Investigatorul principal al studiului este conf.  Leda Chatzi.

Autorii studiului determină concentrațiile de BPC, DDE și HCB în primul trimestru de sarcină, din serul maternal, prin spectroscopie. Gravidele au fost investigate pentru diabet între săptămânile 24 și 48. 68 (7%) dintre acestea aveau DG, iar autorii au constatat că o creștere de 10 ori a BPC se asociază cu un risc de 4,4 ori mai mare de apariție a DG. Această asociere este valabilă (în aceleași proporții) și pentru  BPC non-dioxinici. Dar, expunerea prenatală la DDE și HCB nu s-a asociat (semnificativ) cu riscul de DG.

Autorii concluzionează: “aceste descoperiri sugerează că femeile la care s-au depistat nivele crescute de BPC în primul trimestru de sarcină au avut un risc crescut de DZ. Este nevoie de ulterioare studii care să reproducă aceste rezultate și să evalueze mecanismul biologic de creare a acestei asocieri.”

Sursa: aliantaviatasanatoasa.ro