PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Diabetul zaharat și tulburările de somn. Ce arată un studiu nou?

  • miercuri, 28 august 2019

 

Tulburările de somn ar putea fi un semn al diabetului. Cercetătorii au arătat că acestea sunt mai frecvente la persoanele cu diabet.

Este cunoscut faptul că schimbările hormonale modifică sensibilitatea la insulină și metabolizarea glucozei. De asemenea, este cunoscut că afectează somnul femeilor, însă se știau puține despre asocierea dintre diabet și tulburările de somn în timpul menopauzei până în prezent, deoarece un nou studiu concluzionează că femeile cu diabet prezintă un risc mai mare de tulburări de somn. Rezultatele studiului sunt publicate în jurnalul The North American Menopause Society (NAMS).

Se știe că estrogenul și progesteronul influențează răspunsul celulelor la insulină. Drept urmare, s-a suspectat că modificările hormonale ale tranziției menopauzei ar putea provoca fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge la unele femei, ceea ce duce la creșterea riscului de diabet. Statistic, femeile de la vârsta mijlocie au o rată de prevalență mai mare a diabetului zaharat tip 2 în timpul tranziției menopauzei.

În mod similar, schimbările hormonale s-au dovedit a afecta calitatea somnului la unele femei. În principal din cauza transpirațiilor nocturne și bufeurilor cauzate de modificările hormonale, aproximativ 42% dintre femeile la premenopauză și 60% dintre femeile aflate în postmenopauză au avut tulburări de somn.

Pentru cele cu diabet zaharat, dificultățile de somn ar putea fi agravate de diverse simptome ale diabetului și de medicamente asociate care determină, printre alte probleme, urinarea mai frecventă care ar putea trezi femeile de mai multe ori în timpul nopții. În același timp, somnul este identificat ca fiind un factor cheie în încercarea de a preveni și de a gestiona diabetul.

Tulburările de somn, mai frecvente în diabet

În ciuda tuturor acestor asociații recunoscute, puține studii până în prezent au evaluat posibila asociere între diabet și tulburări de somn în timpul tranziției menopauzei. Cu toate acestea, un nou studiu bazat pe datele obținute din două studii mai mari a arătat că numărul mediu de simptome legate de somn a fost semnificativ mai mare la cei cu diabet zaharat de tip 2 decât la cei fără boală. Severitatea problemelor de somn a fost, de asemenea, mai mare pentru femeile cu diabet. Deși această asociere a fost demonstrată în patru mari grupuri rasiale / etnice din Statele Unite, aceasta a fost deosebit de pronunțată la femeile din Asia.

„Acest studiu sugerează simptome mai rele legate de somn la femeile asiatice aflate în postmenopauză cu diabet zaharat de tip 2, în comparație cu cele fără diabet”, spune Dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS. „Este necesar un studiu suplimentar, având în vedere limitele analizei, dar acest raport evidențiază faptul că problemele de somn sunt frecvente la femeile de vârstă mijlocie. Somnul este un determinant important al sănătății, iar femeile cu somn de calitate mai slabă ar trebui văzute și evaluate pentru a tulburările de somn comune și tratabile precum insomnia, apneea obstructivă a somnului și sindromul picioarelor neliniștite.

 

Sursa: www.dcmedical.ro