PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Diabet zaharat de tip 1: Prima aplicație de mobil autorizată care stabilește singură dozele de insulină !

  • sâmbătă, 21 martie 2020

A fost lansată, în Marea Britanie, prima aplicație de mobil autorizată de tip ”pancreas artificial” care stabilește dozele de insulină pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Prof. dr. Roman Hovorka, care a inventat tehnologia, consideră că lansarea este o etapă importantă pe drumul către a o face disponibilă pentru toți pacienții care suferă de diabet de tip 1, anunță Juvenile Diabetes Research Foundation, (JDRF).

Ușurarea poverii

În prezent, persoanele cu diabet de tip 1 se bazează pe o rutină de măsurare a glicemiei și injecții cu insulină pentru a supraviețui, pentru că pancreasul lor nu mai produce insulină.

Aplicație – care, speră prof. dr. Hovorka va fi disponibilă în viitor prin sistemul național de sănătate din Marea Britanie (NHS) – va prelua o mare parte din managementul afecțiunii, gestionând autonom o serie de decizii, cum ar fi modificări ale ratei bazale de infuzie a insulinei (întreruperi ale acesteia în cazul hipoglicemiilor, reduceri ale ratei bazale în situația în care e prezis riscul de hipoglicemie, creșteri ale acesteia în hiperglicemie) ori calculul cantității necesare de insulină a fi administrată în funcție de multiplii factori, cum ar fi: valoarea și tendința evolutivă a glicemiei, cantitatea de carbohidrați din timpul meselor precum și răspunsul individual al pacientului la doze anterioare de insulină. . Funcționarea sistemului presupune punerea în comun a unei pompe de insulină și a unui senzor de monitorizare continuă a glicemiei cu o aplicație mobilă ce utilizează algoritmi de inteligență artificială care pot „învăța” comportamentul și răspunsul la administrarea de insulină în diverse scenarii într-o manieră individuală, pentru fiecare pacient care utilizează sistemul.

De asemenea, aplicația poate transmite măsurătorile nivelului de glucoză din sânge către Diasens, o platformă online care permite echipei multidisciplinare care se ocupă de pacientul cu diabet să ofere îngrijire personalizată.

Aplicația are în spate 13 ani de studii

Aplicația are în spate 13 ani de studii clinice realizate de prof. dr. Hovorka și de echipa sa de cercetători și finanțată de JDRF, Diabetes UK, the National Institute for Health Research, the National Institutes of Health, Horizon 2020 și de The Leona M and Harry B Helmsley Charitable Trust.

Aplicația a primit aprobare de la autoritățile britanice pentru a fi folosită atât de adulți, inclusiv de femei însărcinate, cât și de copii de la un an în sus. Este primul software de acest tip care a primit autorizație de folosire în sarcină și în cazul copiilor mici.

În prezent, programul este disponibil în Marea Britanie, pentru a fi descărcat pe telefoane mobile cu sistem de operare Android. Utilizarea presupune un abonament lunar, iar pacientul trebuie să folosească un anumit tip de pompă de insulină și un anumit tip de senzor pentru glicemie.

În plus, numai câteva clinici procesează datele.

Aplicația este un important pas către un veritabil ”pancreas artificial” complet automatizat și interoperabil, care ar urma să schimbe fundamental viața pacienților cu diabet zaharat tip 1, preluând de pe umerii pacienților o importantă parte din povara managementului bolii.

Sursa: www. rohealthreview.ro