PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Cum afecteaza diabetul sanatatea picioarelor? Care sunt simptomele specifice si cum putem preveni piciorul diabetic?

  • sâmbătă, 27 mai 2017

Persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse la probleme legate de sanatatea picioarelor, declansate pe fondul unei perioade prelungite de hiperglicemie. Exista doua probleme de sanatate in acest sens si fiecare dintre acestea ridica complicatii deosebit de grave.

Diabetul este boala care se manifesta prin incapacitatea organismului de a produce insulina sau de a utiliza insulina in mod eficient. Insulina este hormonul care contribuie la asimilarea zaharului la nivel celular pentru ca intreg organismul sa foloseasca in mod eficient energia de care dispune. Atunci cand acest proces nu se desfasoara in mod corespunzator, nivelul de zahar din sange poate creste.

Perioadele prelungite de nivel ridicat de zahar in sange pot declansa alte probleme de sanatate in intreg organismul, ce afecteaza inclusiv sanatatea picioarelor.

Piciorul diabetic

De-a lungul timpului, persoanele ce sufera de diabet se pot confrunta cu neuropatia periferica, afectiunea ce duce la pierderea senzatiei la nivelul picioarelor.Persoanele ce sufera de aceasta boala se pot accidenta fara sa simta durerea la nivelul picioarelor. Lipsa senzatiei duce adesea la aparitia taieturilor si ranilor.

Boala vasculara periferica este cea de-a doua afectiune ce se poate declansa pe fondul diabetului si aceasta se manifesta prin blocarea vaselor de sange care oxigeneaza extremitatile, reducand fluxul sangvin catre membrele superioare si inferioare. Scaderea fluxului sangvin la nivelul picioarelor poate declansa durere la nivel local, infectii si rani grave, greu de vindecat, ce pot duce la amputarea membrelor.


Care sunt simptomele piciorului diabetic?

Simptomele pot varia de la o persoana la alta si inlud una sau mai multe dintre urmatoarele semne:

– pierderea senzatiei la nivel local
– senzatie de amorteala sau furnicaturi
– rani in lipsa durerilor specifice
– decolorarea pielii
– modificari ale temperaturii la nivel local
– furnicaturi dureroase
– deformarea picioarelor

Daca exista o infectie la nivel local, mai ales in prezenta ulcerului varicos, o persoana ce sufera de diabet poate avea urmatoarele simptome:

– febra
– frisoane
– fluctuatii ale nivelului de zahar din sange
– piele de culoare rosie la nivel local
– stare de soc
– tremurat incontrolabil


Cand este cazul sa mergem la doctor?

Consultul de specialitate este indicat mai ales atunci cand simptomele referitoare la schimbarea culorii pielii si deformarea picioarelor sunt prezente, dar si in cazul unor rani persistente si a prezentei senzatiei de furnicatura sau umflarea membrelor inferioare.

Asistenta de specialitate trebuie solicitata de urgenta daca sunt prezente urmatoarele simptome:

– modificari ale temperaturii la nivel local, insotite de schimbarea culorii pielii si umflarea picioarelor
– furnicaturi locale insotite de durere
– prezenta micozei piciorului sau alte infectii fungice la nivel local
– crapaturi adanci in zona calcaielor insotite de infectie

Cum putem preveni aparitia piciorului diabetic?

Persoanele care sufera de diabet trebuie sa acorde o atentie deosebita igienei, pentu a preveni infectiile locale. De asemenea, acestea trebuie sa isi examineze picioarele in fiecare zi pentru a observa aparitia leziunilor nesemnalete de durere, sa faca exercitii fizice care imbunatatesc fluxul sangvin la extremitati si sa isi protejeze picioarele purtand incaltamine speciala ce previne deformarea piciorului.

Acestea trebuie sa renunte la fumat, sa evite expunerea la temperaturi extreme si sa apeleze la controlul de rutina pentru a preveni aparitia infectiilor ce duc la agravarea afectiunii si pot declansa deformari grave, care in unele cazuri pot duce la amputare.

 Sursa:www.medlive.hotnews.ro