COMPLICAȚII
COMPLICAȚIILE DIABETULUI
Complicațiile cronice apar după o evoluție îndelungată a diabetului, în special la persoanele cu glicemii constant crescute. Aceste complicații afectează întreg organismul și nu pot fi vindecate, ci doar ameliorate sub tratament. Deaceea prevenirea lor ocupă un loc primordial în conduita pacientului cu diabet.
Un control glicemic bun asigură prevenirea sau întîrzierea apariției complicațiilor, îmbunătățind viața pacientului cu diabet zaharat!!!
Complicațiile grave ale diabetului apar la nivelul:
- Ochilor (retinopatia diabetică)
- Rinichilor (boala renală diabetică)
- Nervilor (neuropatia diabetică)
- Vaselor de sînge (ateroscleroza accelerată)
- Gingiilor, dinților, organelor genitale etc.
COMPLICAȚIILE OCULARE
Retinopatia diabetică este principala complicație oculară în diabet și poate apărea atît în tipul 1 cît și în tipul 2 de diabet, în general după 10 ani de evoluție a bolii. Retinopatia diabetică se caracterizează prin scăderea progresivă a acuității vizuale, mergînd în cazurile grave pînă la pierderea vederii.
Consultul oftalmologic este indicat anual, începînd de la diagnosticare, în cazul diabetului de tip 2 sau după 5 ani de la debutul diabetului de tip 1.
BOALA RENALĂ DIABETICĂ
Este o complicație severă a diabetului ce apare după 10 – 15 ani de evoluție a bolii, țn special la pacienții dezechilibrați metabolic și evoluează de la microalbuminurie (trecerea proteinelor prin filtru renal) pînă la insuficiența renală cronică.
Controlul la medic pentru microalbuminurie (eliminarea urinară de albumină între 30 – 300 mg/24ore) se recomandă anual de la diagnosticarea diabetului de tip 2 sau după 5 ani de la diagnosticul diabetului tip 1.
NEUROPATIA DIABETICĂ
Este o complicație frecventă la pacienții dezechilibrați metabolic, afectînd sistemul nervos periferic (neuropatia periferică) și sistemul nervos vegetativ (neuropatia vegetativă)
Neuropatia periferică se manifestă cel mai frecvent prin parestezii la nivelul membrelor inferioare, cu afectarea sensibelității termice și dureroase.
Neuropatia vegetativă se manifestă printr-o multitudine de semne și simptome. La nivel cardiovascular apar: tahicardia, amețeli la ridicarea în picioare (prin scăderea tensiunii arteriale).
Afectarea aparatului digestiv se poate manifesta prin episoade de diaree sau constipație, încetinirea evacuării stomacului sau a veziculei biliare.
La nivelul tractului urinar poate apărea hipotonia vezicii urinare, iar genital disfuncție erectilă. Controlul la medic trebuie să se facă anual după 5 ani de la diagnosticul diabetului tip 1 și la debut în cazul diabetului tip 2.
PICIORUL DIABETIC
Complicațiile apar la nivelul piciorului sunt dificil de tratat, leziunile netratate pot determina agravarea, ajungîndu-se chiar la amputații ale membrelor inferioare.
Controlul anual la medic identifică pacienții cu risc crescut. Factorii de risc includ ulcerații mai vechi, prezența neuropatiei și a arteriopatiei periferice, deformări ale picioarelor și scăderea acuității vizuale.
Sfaturi de îngrijire a picioarelor pentru pacienții cu diabet:
- Inspectați-vă zilnic picioarele, inclusiv spațiile dintre degetele picioarelor
- Spălați picioarele regulat, cu apă sub 37o C și apoi uscați-le (inclusiv spațiile dintre degete)
- Evitați mersul desculț sau purtarea încălțămintei fără ciorapi
- Unghiile trebuie tăiate drept
- Nu îndepărtați singuri bătăturile, apelați la un cadru medical
- Alegeți încălțămintea potrivit atît în lungime cît și în lățime.