PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Boala Alzheimer, diabet: posibilă cauză comună. Legătura dintre cele două boli !

  • luni, 23 septembrie 2019

Boala Alzheimer și diabetul ar putea avea o cauză comună. Cercetătorii cred că au găsit o proteină care ar putea duce la crearea unui tratament eficient în ambele afecțiuni.

Cercetătorii au identificat o proteină care poate contribui la progresia patologiei bolii Alzheimer în diabetul de tip 2, raportează un nou studiu asupra șoarecilor de sex masculin și a țesutului creierului uman. Cercetarea, publicată în JNeurosci, ar putea avea implicații asupra dezvoltării viitoare a medicamentelor.

Nu se cunoaște cauza bolii Alzheimer sporadice, cu debut tardiv. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 este asociat cu un risc crescut de Alzheimer, care poate oferi un indiciu asupra originii sale.

Proteina responsabilă de Alzheimer și diabet

Cercetătorii au examinat relația dintre diabet și boala Alzheimer și au constatat că o proteină numită caveolin-1 (Cav-1) este epuizată în lobul temporal al oamenilor cu diabet și la un model de șoarece diabetic.

Epuizarea Cav-1 determină reglarea proteinei precursoare amiloide și a nivelului b-amiloid.

O descoperire importantă a fost aceea că restabilirea nivelurilor Cav-1 la șoareci a redus patologia Alzheimer și a îmbunătățit deficitul de învățare și memorie, dezvăluind un potențial mecanism responsabil pentru riscul crescut de boală Alzheimer la această populație.

Sursa: www.dcmedical.ro