PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

5 modalități de a-ți proteja vederea cind ai probleme de diabet !

Unele dintre principalele riscuri la care sunt expuse persoanele cu probleme de diabet sunt legate de sănătatea ochilor, nivelul ridicat al glucozei fiind, de multe ori, responsabil de afecțiuni precum glaucomul, cataracta sau retinopatia diabetică.

Toate aceste probleme se dezvoltă în timp, iar simptomele nu apar încă de la început; cele mai evidente dintre acestea sunt: vedere încețoșată sau dublă, pete luminoase sau întunecate, durere sau presiune în ochi, vedere periferică slabă etc.

Vestea bună este ca sănătatea oculară poate fi conservată, iar riscul dezvoltării acestor afecțiuni poate fi diminuat dacă se respectă cele câteva reguli care țin de îngrijirea sănătății ochilor.

1. Controlul oftalmologic trebuie făcut cel puțin o dată pe an. Acest lucru este necesar datorită lipsei simptomelor în primele luni de la instalarea afecțiunii. În urma controlului, specialistul poate examina îndeaproape starea retinei și a nervului optic și își poate da seama dacă există semne incipiente ale unei complicații. Spre exemplu, în cazul retinopatiei diabetice, medicul poate prescrie o serie de tratamente eficiente, printre care cel cu laser, care previne degradarea vaselor de sânge ale sistemului ocular.

2. Ținerea sub control a colesterolului contribuie, nu doar la buna funcționare a sistemului cardiovascular, ci și la protejarea vederii. Depozitele de colesterol, numite ”plăci de aterom” se pot forma în tot corpul, afectând libera circulație a sângelui în organism. În cazul diabetului zaharat, sistemul sanguin ocular este expus la un risc crescut pentru că nu mai este alimentat corespunzător cu resursele nutritive și cu oxigen suficient. Verificarea colesterolului la perioade regulate de timp și urmarea unei diete sănătoase sunt cele mai eficiente metode de prevenire a deteriorării acestor vase de sânge.

3.La fel ca restul organismului, și ochii au nevoie de o cantitate suficientă de antioxidanți obținută dintr-o alimentație echilibrată. Principalele astfel de substanțe care susțin vederea în cazul diabetului sunt: luteina, antioxidant ce reducele efectele radicalilor liberi în maculă și în retină, vitamina C, care susține formarea și menținerea țesutului conjuctiv, inclusiv a colagenului din corneea ochiului, acidul alfa lipoic, numit și antioxidant universal, are capacitatea de a recicla și alți antioxidanți din organism, asigurând buna funcționare a celulelor. Acești nutrienți, precum și numeroase alte vitamine necesare în dieta diabetică pot fi asigurate organismului și prin administrarea suplimentelor alimentare cum sunt multivitaminele FAVIO. Acest produs conține formula unică MON6X, ceea ce îl transformă într-un aliat de nădejde în lupta pentru menținerea sub control a complicațiilor provocate de diabet, inclusiv a celor legate de sănătatea ochilor.

4. Fumatul este unul din principalii inamici ai întregului organism, iar ochii și sănătatea acestora nu reprezintă o excepție; renunțarea la fumat și evitarea zonelor unde fumatul este permis este un pas esențial în protejarea vederii. În momentul în care fumul de țigară este inhalat, chimicalele sunt absorbite în fluxul sanguin, antioxidanții nu mai reușesc să protejeze celulele de radicalii liberi, iar acest lucru afectează macula. Macula este partea din retină răspunzătoare pentru vederea centrală, cea care ne permite să vedem amănuntele, ca de exemplu literele de pe un ecran. Lentilele oculare sunt alte componente afectate de fumul de țigară. Pentru a se adapta continuu la caracteristicile imaginii, acestea au nevoie de elasticitate, dar expunerea constantă la fum le îmbătrânește prematur și le sporește rigiditatea.

5. Purtatul ochelarilor de soare, mai mult decât o componentă de fashion, este un accesoriu care protejează ochii de expunerea la radiațiile ultraviolete periculoase. Acestea cresc riscul dezvoltării problemelor de vedere precum cataracta, iar persoanele care suferă de diabet au cu atât mai mare nevoie de un plus de protecție. Este recomandată folosirea ochelarilor de soare cu protecție UV de 100% de fiecare dată când se iese afară, chiar și atunci când este înnorat, întrucât razele UV pot pătrunde prin norii fini. În special, este recomandată folosirea lor la altitudini înalte și în timpul orelor după-amiezii când lumina UV este cea mai puternică.

Sursa: www.click.ro