Vitamina D poate preveni diabetul de tip 1 !
- ŞTIRI
- joi, 2 noiembrie 2017
Copiii predispuşi genetic la diabet zaharat de tip 1 ar putea să-şi reducă riscul de a contracta boala, dacă primesc suficientă vitamina D
Copiii predispuşi genetic la diabet zaharat de tip 1 ar putea să-şi reducă riscul de a contracta boala, dacă primesc suficientă vitamina D. Această este concluzia unui nou studiu publicat în revista Diabetes, scrie doctorexpres.ro. Cercetătorii au descoperit că acei copii care au un nivel scăzut al vitaminei D în sînge au avut mai multe şanse de a suferi de autoimunitatea insulelor Langerhans, în comparaţie cu cei care au avut un nivel mai ridicat de vitamina. Autoimunitatea insulelor Langerhan este un proces în care sistemul imunitar atacă în mod greşit celulele producătoare de insulină ale pancreasului, provocînd diabetul de tip 1.
1,25 milioane de copii şi adulţi din Statele Unite au diabet zaharat de tip 1
Autorul studiului, Jill Norris, de la Şcoală de Sănătate Publică din Colorado, a Universităţii Anschutz din Aurora, spune că studiul este primul care arată că nivelurile mai ridicate de vitamina D pot ajută la prevenirea autoimunităţii insulelor.
Diabetul de tip 1 este o afecţiune în care organismul nu produce cantităţi suficiente de insulină, hormonul care reglează nivelul glucozei din sînge. Sistemul imunitar lansează un atac asupra celulelor pancreatice numite insulele Langerhans. Acestea sînt grupuri de celule care conţin celule beta, a căror funcţie este să detecteze glucoză din sînge şi să o elibereze atunci cînd este necesar. Că urmare a atacului imun asupra insulelor Langerhans, celulele beta nu reuşesc să producă cantităţi suficiente de insulină, determinînd creşterea nivelului de glucoză din sînge. În timp ce diabetul zaharat de tip 1 poate apărea la orice vîrstă, debutul este cel mai frecvent în copilărie. Potrivit American Diabetes Association, aproximativ 1,25 milioane de copii şi adulţi din Statele Unite au diabet zaharat de tip 1.
„Vitamina soarelui”
Vitamina D este adesea denumită „vitamina soarelui” şi este prezenţa în alimente precum peste gras, brînză şi gălbenuşuri de ou, dar este disponibilă şi că supliment alimentar. Cercetătorii sugerează că direcţionarea receptorilor de vitamina D poate ajută la scăderea riscului de diabet de tip 2. Dr. Norris şi colegii săi au investigat dacă nivelurile de vitamina D afectează sau nu autoimunitatea insulelor.
Speranţe pentru viitor
Studiul a inclus 8.676 de copii cu risc genetic pentru dezvoltarea diabetului de tip 1. S-au prelevat probe de sînge de la fiecare copil la fiecare 3-6 luni de la naştere, timp de pînă la 4 ani. Aceste probe au fost utilizate pentru a identifica nivelurile de vitamina D şi autoimunitatea insulelor Langerhans. Un total de 376 copii au dezvoltat autoimunitate la insule, iar nivelurile de vitamina D ale acestor copii au fost comparate cu cele ale 1.041 copii care nu au dezvoltat această afecţiune.
Cercetătorii au descoperit că, în rîndul copiilor care au posedat o variantă a genei receptorului de vitamina D, nivelurile mai ridicate de vitamina D în timpul copilăriei au fost asociate cu un risc redus de a dezvoltă autoimunitatea insulelor. Norris şi colegii săi cred că rezultatele lor indică faptul că vitamina D are potenţialul de a preveni diabetul de tip 1 la copiii genetic predispuşi la afecţiune.
Sursa: www.monitorulexpres.ro