PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Top 7 factori de risc pentru diabetul de tip 2 !

  • duminică, 7 iunie 2015

Exista multi factori de risc pentru Diabetul de tip 2. Unii dintre acesti factori provin din istoricul genetic al familiei, dar unii dintre acestia pot fi folositi pentru a preveni sau a trata diabetul de tip 2.

Care sunt acestia si ce putem face pentru a minimiza riscurile?

  1. Obezitatea

Principalul risc pentru diabetul de tip 2 este obezitatea. la nivel global, peste 300 de milioane de oameni sufera de obezitate, iar in Romania, 20% din populatie este obeza.

Greutatea corporala mare inseamna un risc mai mare de rezistenta la insulina, deoarece grasimea interfereaza cu abilitatea organismului de a folosi insulina.

  1. Stil de viata sedentara

O viata sedentara deterioreaza sanatatea si poarta responsabilitatea problemei obezitatii. Lipsa de activitate si excesul de greutate conduc spre dezvoltarea diabetului de tip 2. Celulele muschilor au mai multa insulina decat celulele de grasime, iar o persoana poate reduce rezistenta la insulina prin exercitii fizice. Fiind mai activi putem reduce nivelul de zahar din sange ajutand insulina sa fie mai eficienta.

  1. Obiceiuri alimentare nesanatoase

Aproximativ 90% dintre persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 sunt supraponderale. Alimentatia nesanatoasa contribuie semnificativ la obezitate. Prea multe grasimi, prea putine fibre, prea multi carbohidrati simpli, toate contribuie la dezvoltarea diabetului. Alimentatia sanatoasa poate intoarce diagnosticul si poate preveni sau trata diabetul de tip 2.

  1. Istoricul familiei si genetica

Se pare ca persoanele care au membrii de familie diagnosticati cu diabet de tip 2 prezinta un risc mai mare de a-l dezvolta la randul lor, dar nu prezinta o garantie a faptului ca se va intampla. Stilul de viata joaca un rol important in determinarea dezvoltarii acestei boli.

  1. Varsta inaintata

Cu cat imbatranim mai mult, cu atat creste riscul de diabet de tip 2. Chiar daca o persoana in varsta este slaba, tot poate fi predispusa la a face diabet. Oamenii de stiinta teoretizeaza ca pancreasul imbatraneste o data cu noi si nu mai pompeaza suficienta insulina, asa cum o facea in tinerete. De asemenea, celulele imbatranesc si devin mai rezistente la insulina.

  1. Presiunea sangelui si colesterolul mare

Acestea doua sunt factori de risc importanti pentru multe afectiuni si boli, printre care si diabetul de tip 2. Nu numai ca deterioreaza vasele de sange ale inimii dar sunt si componente cheie ale sindromului metabolic, un pachet de simptome care includ obezitatea, alimentatia bogata in grasimi si lipsa exercitiilor fizice.

  1. Diabet gestational

Diabetul gestational se instaleaza atunci cand hormonii din placenta dezvolta rezistenta la insulina a mamei. Acest tip de diabet este prezent numai pe perioada sarcinii, dar multe dintre femeile afectate dezvolta dupa cativa ani diabet de tip 2, iar copilul prezinta riscul de a dezvolta forme de diabet in viata.