Studiu. Somnul de pranz, asociat cu declansarea diabetului zaharat.
- ŞTIRI
- vineri, 23 iunie 2017
Un somn prelungit, de mai mult de o ora, in mijlocul zilei ar putea fi un semn de avertizare pentru declansarea diabetului zaharat de tip II, arata un nou studiu efectuat de cercetatorii japonezi, care au observat aceasta asociere in urma unor analize medicale efectuate pe 300 de mii de oameni.
Expertii din Marea Britanie sunt de parere ca persoanele care nu au fost inca diagnosticate cu diabet zaharat se simt obosite in timpul zilei, insa adauga ca nu exista nicio dovada ca somnul la pranz este, in sine, o cauza pentru declansarea diabetului zaharat.
Rezultatele studiului, realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Tokyo, au fost prezentate recent la o reuniune a Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului in Munchen.
Cercetarea arata ca s-a constatat a exista o legatura intre reprizele de somn din timpul zilei, care sunt mai lungi de 60 de minute, si riscul crescut pentru declansarea diabetului zaharat de tip II, in procent de 45%. Cercetatorii mentioneaza insa ca aceasta asociere nu este valabila pentru persoanele care obisnuiesc sa doarma la pranz mai putin de 40 de minute.
Cercetatorii adauga ca unele persoane simt nevoia sa doarma mai mult la ora pranzului din cauza tulburarilor de somn de peste noapte, care sunt cauzate, la randul lor, de intreruperea temporara a respiratiei in timpul noptii. Iar aceasta tulburare de somn ar putea creste riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral, probleme cardiovasclare si alte tulburari metabolice, inclusiv diabetul zaharat de tip II.
De asemenea, privarea de somn, cauzata pe fondul vietii sociale si profesionale, ar putea duce la o crestere a apetitului, ceea ce creste riscul pentru declansarea diabetului zaharat de tip II.
Naveed Sattar, profesor de medicina metabolica in cadrul Universitatii din Glasgow, declara ca exista o multime de dovezi in baza carora tulburarile de somn sunt asociate cu riscul crescut pentru diabet.
“Este probabil ca factorii de risc ce duc la declansarea diabetului zaharat sa fie cauza oboselii resimtite pe durata zilei, ce determina persoanele in cauza sa doarma mai mult la pranz, iar printre factorii de risc se numara si nivelul ridicat de zahar din sange; ca atare putem trage concluzia ca somnul prelungit la ora pranzului poate fi un semn de avertizare timpuriu asupra declansarii diabetului zaharat de tip II,” a declarat acesta.
Sursa: www. medlive.hotnews.ro