PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Ştiati că dacă aveti călcîiele crăpate puteti suferi de diabet?

  • miercuri, 29 iulie 2015

Călcîiele crăpate reprezintă una dintre cele mai mari probleme de ordin estetic, credem cei mai mulţi dintre noi, mai ales vara când sunt expuse în încălţări decupate, şi, în goană după cumpărarea cremei perfecte care să ne facă, peste noapte, călcâie de bebeluş, neglijăm o vizită la medic. Nimic mai greşit, susţine specialistul contactat de PUTEREA, pentru că în spatele aspectului dizgraţios al călcâielor se pot ascunde afecţiuni periculoase, diabetul zaharat fiind una dintre ele, iar de aici şi până la complicaţii grave, chiar amputarea picioarelor, este doar un pas.

 Atunci când nivelul foarte ridicat al glicemiei determină, printre altele, uscarea excesivă a pielii, suferinzii de diabet zaharat de tip 2 se confruntă cu fisuri dureroase la nivelul călcâielor, pe care o simplă cremă nu le poate ameliora. În majoritatea cazurilor, mai ales pe timp de vară, se dă vina pe o îngrijire deficitară a călcâielor, pe încălţămintea incomodă sau pe contactul des cu solul. Se preferă tratarea după ureche a crăpăturilor şi fisurilor călcâielor şi în foarte puţine cazuri se ajunge la medic.

Din păcate, atunci când problema nu poate fi rezolvată cu o baie călduţă a picioarelor şi hidratarea cu o cremă obişnuită destinată acestei zone, ar trebui să ştiţi că este posibil să vă aflaţi într-o etapă incipientă a diabetului zaharat. Astfel, afecţiunea depăşeşte graniţele esteticii şi merge până într-acolo încât fisurile de la nivelul călcâielor, pe lângă durere şi usturime, să favorizeze o infecţie cu agenţi patogeni periculoşi.

“Atunci când ţesutul cutanat îşi pierde umiditatea, în cazul hiperglicemiei care determină deshidratarea excesivă, pielea se exfoliază mai rapid şi rămâne fără apărare împotriva germenilor. Problema se agravează, aşadar, având în vedere că bacteriile se hrănesc cu glucoza şi, în cazul pacienţilor care au un nivel foarte ridicat al glicemiei, pot apărea leziuni care se pot infecta grav, dacă nu se iau măsuri.

Ţinerea sub control a glicemiei este una dintre ele, precum şi protejarea fisurilor de la nivelul călcâielor cu ciorapi sau încălţări care să nu permită contactul cu solul. Aşadar, este necesară o examinare atentă a călcâielor şi prezentarea la medic încă de la apariţia primelor fisuri, mai ales dacă ştiţi că suferiţi de diabet zaharat, pentru a putea fi evitate eventualele complicaţii. Pe de altă parte, în cazul pacienţilor cu diabet, orice fel de zgârietură, arsură, rană trebuie tratată corespunzător şi în nici un caz lăsată să se vindece de la sine. Se poate ajunge la infecţii grave, generalizate, ulceraţii, cangrene şi chiar septicemie sau moarte, iar în multe cazuri la amputarea picioarelor!”, ne-a declarat medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice Cristina Pavel.

“În cazul pacienţilor cu diabet, pe lângă tratarea fisurilor călcâielor, se impune o atenţie deosebită la orice contact cu obiecte metalice nesterilizate şi aici poate intra simpla pedichiură efectuată atât acasă, cât mai ales în saloanele de înfrumuseţare. Sensibilitatea crescută în faţa germenilor poate determina infecţii grave chiar şi în urma unui contact cu o forfecuţă de unghii nesterilizată. Aşadar, tulburările cutanate din diabet cuprind, pe lângă fisuri, şi tegumente îngroşate şi uscate a căror îndepărtare trebuie făcută cu foarte mare atenţie şi fără a se insista, din cauza cicatrizării dificile şi predispoziţiei crescute la infecţii”, ne avertizează medicul.

Alte cauze şi remedii eficiente

– Glicemia ţinută sub control.

– În cazul diabeticilor, trebuie avută o grijă deosebită cu toaletarea picioarelor şi a călcâielor. Astfel, se impune folosirea unor produse de curăţare hidratante, care să nu usuce pielea, uscarea pielii prin tamponare cu un prosop moale şi nu prin frecare agresivă. Important de menţionat: pielea picioarelor şi a călcâielor, mai ales zona dintre degete, trebuie să fie perfect uscată, deoarece umiditatea favorizează dezvoltarea bacteriilor. Mai mult, se impune folosirea, după spălare, a unor loţiuni intens hidratante şi purtarea şosetelor din bumbac.

– În paralel cu utilizarea cosmeticelor speciale, un bun agent hidratant al pielii este uleiul de măsline, dar şi cel de cocos sau de migdale. După spălarea tălpilor cu produse antibacteriene, folosirea pilei de călcâie sau a pietrei ponce, aplicarea unuia dintre aceste uleiuri este ideală. Pe cât este posibil, se recomandă purtarea unor şosete de bumbac după aceea, aşa încât să fie evitat şi contactul cu bacteriile, dar şi grăbită hidratarea zonei.

– O mască pentru călcâie cu miere este binevenită, având în vedere că aceasta are proprietăţi antibacteriene şi de hidratare. Lăsată 10-15 minute la nivelul tălpilor, mierea face minuni în cazul călcâielor crăpate!

– O cură cu vitamine esenţiale este de bun augur, călcâiele crăpate fiind, în anumite cazuri, şi un semn al lipsei Calciului, Fierului, Zincului.

– În alegerea produselor cosmetice pentru călcâie, aveţi în vedere ca acestea să conţină Uree, un puternic agent de hidratare, care duce la creşterea capacităţii de legare a apei din stratul cornos şi la descompunerea celulelor de piele moartă. De altfel, aflaţi că pielea care prezintă mâncărimi şi care se exfoliază este un semn al absenţei Ureei şi se impune folosirea cosmeticelor pentru piele şi călcâie care să aibă printre ingredientele principale Ureea într-o concentraţie cât mai mare.

– O hidratare deficientă poate fi o altă cauză a apariţiei călcâielor crăpate, aşadar aveţi grijă să consumaţi cât mai multă apă, minim doi litri, pe timp de caniculă.

– Obezitatea este un alt factor care determină crăparea călcâielor, greutatea excesivă pe care trebuie să o susţină tălpile ducând la expansiunea pielii.

Sursa: www.puterea.ro