PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Somnul de prînz predispune la diabet?

Vîrstnicii care ațipesc în majoritatea zilelor pot prezenta un risc crescut de diabet de tip II, comparativ cu cei care trec peste etapa siestei de după prînz, arata un studiu publicat luni.

În cercetarea în care au fost implicați 20.000 de adulți din China cu vîrste de peste 50 de ani, oamenii de știință au observat ca subiecții care au declarat că dorm de la 4 pînă la 6 zile pe săptamînă la pranz prezentau un risc crescut de diabet de tip II sau chiar aveau deja această boală, în proporție de 15%.

Dintre cei care nu aveau obiceiul de a dormi la prînz, doar 12% aveau deja diabet, relatează Reuters.

Cercetarea a scos la iveală faptul că persoanele vîrstnice care dorm la prînz de 6 ori pe săptămînă au un risc cu 28% mai mare de a se îmbolnăvi de diabet, comparativ cu celelalte, în timp ce cele care își fac siesta de la 4 pînă la 6 zile pe săptămînă prezintă un risc cu 36% mai mare, după cum se menționează în jurnalul Sleep.

Totuși, cercetătorii spun că nu ar trebui sa ne alarmăm, pentru că nu se știe adevarata cauză a diabetului, somnul putînd fi nimic altceva decît urmarea apariției instalării bolii, stiindu-se faptul că persoanele cu probleme de sănătate tind să doarmă mai mult decât restul.

Trezitul din somn afectează nivelul zahărului din sânge

De aceea oamenii de știință de la Universitatea Birmingham plănuiesc derularea unui alt studiu, în care să fie monitorizate persoane sănătoase pe parcursul mai multor ani, pentru a se vedea dacă somnul este cauza sau urmarea apariției diabetului.

În plus, spun cercetătorii, în China, dormitul la prânz este foarte popular, o regulă în multe case ale vârstnicilor, spre deosebire de alte țări.

Oamenii de știință recunosc, totuși, că somnul poate avea anumite urmări, pentru că afectează nivelul anumitor hormoni. Trezitul, de exemplu, este un stres pentru organism, putând afecta negativ nivelul de zahăr din sânge.

Sursa: www.ziare.com