Sînii mari = risc de diabet! Se pare că particularitătile corpului nostru «anuntă» predispozitia pentru anumite afectiuni !
- ŞTIRI
- sâmbătă, 18 iulie 2015
Oricît ar suna de bizar, anumite trăsături corporale, cum ar fi sînii mari, talia îngroşată ori diferenta de lungime dintre degete, semnalează posibile probleme de sănătate. Nu o spunem noi, ci specialişti din domeniul medical.
Sîni foarte mari
Un studiu publicat în “Jurnalul Asociaţiei medicale canadiene” trage un semnal de alarmă în legătură cu unul din atributele feminităţii ţinute la mare preţ în zilele noastre: dimensiunea bustului. Tinerele care la vârsta de 20 de ani poartă la sutien cupa D ar prezenta un risc de diabet zaharat mai mare cu 150%, în comparaţie cu cele care au sâni de dimensiuni medii! Explicaţia: ţesutul adipos de la nivelul sânilor influenţează rezistenţa la insulină, principala cauză a declanşării diabetului. Persoanele aflate în această situaţie pot evita diabetul printr-un mod de viaţă sănătos: exerciţii fizice zilnice, alimentaţie echilibrată, axată pe vegetale, şi evitarea surselor de stres.
Indexul mai scurt decît inelarul
Cercetători din domeniul reumatologiei susţin că femeile care au arătătorul mai lung decât inelarul prezintă risc dublu de a dezvolta o artroză a genunchiului. Ei argumentează acest lucru arătând că diferenţa dintre cele două degete poate indica un nivel scăzut de estrogen, una din caracteristicile comune persoanelor care suferă de artroză. Boala poate fi prevenită prin antrenarea musculaturii genunchilor, iar specialiştii recomandă un exerciţiu simplu: stând pe scaun, ridică fiecare picior astfel încât să fie paralel cu solul şi menţine- l în această poziţie între 5 şi 10 secunde. Repetă de zece ori.
Coapse robuste
O echipă de cercetători britanici a publicat în “Jurnalul de epidemiologie şi sănătate comunitară” concluziile studiului efectuat pe un lot de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani: coapsele mai groase de 60 cm indică un nivel ridicat de enzime în organism, adică o predispoziţie pentru afecţiuni hepatice. Această tendinţă poate fi ţinută în frâu evitând toxinele care îmbolnăvesc ficatul – alcool, carne roşie -, consumând iaurturi cu probiotice, legume şi fructe (mai ales ridichi negre şi anghinare) şi bând multă apă.
Braţe scurte
Un alt studiu afirmă că persoanele care au braţele scurte ar fi de două ori mai susceptibile să se confrunte cu maladia Alzheimer decât cele cu braţe de lungime normală. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tufts, din statul Massachusetts, deficitul de dezvoltare înregistrat în copilărie poate predispune, în timp, la un declin cognitiv. Cei vizaţi trebuie să-şi rezerve timp pentru activităţi recreative, fiindcă tot studiile arată că persoanele careşi pun la lucru materia cenuşie reduc de 2,5 ori riscul de apariţie a bolii Alzheimer.
Riduri pe lobul urechii
Mai multe cercetări indică faptul că ridurile lineare de pe lobul urechii pot prevesti viitoare evenimente cardiovasculare neplăcute. Un singur pliu pe un lob al urechii creşte riscul cu 33%, iar câte un pliu pe ambii lobi echivalează cu un risc mai mare de 77%. Pliurile apar, se pare, ca urmare a unei pierderi de fibre elastice – pierdere care afectează şi arterele, întărindu-le pereţii. Cei care descoperă, în faţa oglinzii, că au această particularitate trebuie să-şi protejeze inima, ţinând greutatea corporală sub control, respectând un regim alimentar sărac în colesterol, evitând consumul de alcool şi mergând pe jos minimum 30 de minute pe zi.
Talie groasă
Adulţii de peste 40 de ani care au burtă sunt de aproape 4 ori mai susceptibili să sufere de demenţă în jurul vârstei de 70 de ani. Ca să nu mai vorbim despre bine-cunoscutul risc metabolic – relaţia dintre circumferinţa abdominală, diabetul zaharat şi bolile cardiovasculare. Ce ai de făcut dacă te regăseşti aici? Simplu: adoptă o alimentaţie echilibrată, bogată în fructe şi legume, redu porţiile şi consumă măsline, nuci, seminţe şi avocado. Dacă nu te împiedică problemele de sănătate, fă şi mişcare. Aşa, vei slăbi şi vei scăpa de grăsimea din jurul taliei.
Simţul mirosului redus
Persoanele vârstnice care nu pot identifica după miros bananele, citricele, scorţişoara sau alte arome puternice sunt de cinci ori mai expuse să dezvolte, în următorii 4 ani, Parkinson (studiul a fost publicat în “Analele neurologiei”). Zona din creier responsabilă cu funcţia olfactivă poate fi printre primele atinse de această maladie. Diagnosticarea precoce este esenţială, aşadar, mergeţi la medic de la primele semne ale maladiei: deteriorarea scrisului, stări depresive, tulburări ale somnului, anxietate, pierderea mirosului… Totodată, pentru menţinerea funcţiei cognitive, nutriţioniştii recomandă un aport zilnic de suplimente alimentare pe bază de ulei de peşte.
Sursa: www.libertatea.ro