PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Si sarea, nu numai zaharul, joaca un rol in diabet- studiu !

  • marţi, 1 martie 2016

Si sarea – nu numai zaharul – joaca un rol in diabet, potrivit unor cercetatori francezi care au ajuns la aceasta concluzie ocupandu-se de chirurgia obezitatii, relateaza AFP. In studiu lor, publicat in revista medicala americana Cell Metabolism, ei apreciaza ca descoperirea ar putea duce la conceperea unor noi masuri de prevenire.

“Simple masuri dietetice, cum ar fi scaderea consumului simultan de sare si zahar, ar putea preveni sau trata diabetul de tip 2 (cel mai frecvent)”, afirma cercetatorii, mentionand si posibilitatea realizarii unor noi medicamente.

Ei au ajuns la aceasta concluzie studiind porci pitici care fusesera supusi unei operatii de chirurgie a obezitatii de tip bypass, constand in modificarea circuitului alimentar prin scurtcircuitarea unei parti a stomacului si intestinului.

In Franta au fost operati in ultimii ani peste 200.000 de pacienti cu obezitate severa, cu rezultate spectaculoase uneori in privinta pierderii in greutate, dat si a diabetului, boala asociata adesea cu obezitatea.

“Ne-am intrebat de ce bypassul amelioreaza atat de spectaculos diabetul, cu o scadere foarte rapida a glicemiei (nivelul de zahar din sange), chiar inainte de orice slabire”, a declarat AFP profesorul Francois Pattou, autorul principal al studiului.

Cercetarea pe porcii pitici  a caror alimentatie seamana cu cea a oamenilor a aratat ca absorbtia de glucoza de catre organism era mai scazuta cand se facea doar in partea inferioara a intestinului, ca in cazul porcilor operati, si nu in partea superioara, ca la cei neoperati. Sarea este necesara absorbtiei de glucoza.

Aminind, cu ajutorul operatiei, momentul in care bila, cu un continut ridicat de sare, intalneste bolul alimentar, “se reduce absorbtia de glucoza”, explica profesorul Pattou, chirurg si cercetator la Inserm din Lille.

Pentru a confirma rolul sarii, cercetatorii le-au dat apoi cantitati mari porcilor pitici, observand o crestere a glicemiei dupa masa. Profesorul Pattou considera ca aceste rezultate confirma influenta sarii din alimentatie asupra cresterii glicemiei, fapt sugerat deja de un studiu israelian publicat in urma cu cateva luni.

In acel studiu, continutul de sare era al patrulea element care influenta cresterea glicemiei, dupa continutul de zahar din mancare, boala diabetica si ora meselor de peste zi (glicemia marindu-se mai mult dupa cina).

Sursa: medlive.hotnews.ro