PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Sfaturi esentiale despre alimentatia persoanelor care sufera de diabet

  • vineri, 17 iunie 2016

Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre diabet face referire la faptul ca persoanele care sufera de aceasta afectiune nu mai au voie sa manance deloc dulciuri si ca trebuie sa urmeze un regim alimentar strict, astfel fiind private de orice placere gastronomica. Desi e foarte raspandita, aceasta informatie este cat se poate de gresita. Pentru a intelege mai bine ce schimbari aduce diabetul in alimentatia de zi cu zi a unei persoane si cum poate fi gasit echilibrul perfect intre placeri si necesitati, iata cateva sfaturi si recomandari importante de care trebuie sa tina cont cei care au un nivel ridicat de glicemie in sange.

Ce inseamna notiunea de diabet si care este legatura cu glicemia marita

In primul rand, este nevoie de clarificarea notiunii de diabet. Pe scurt, acesta reprezinta o problema de sanatate ce consta in valori ale glicemiei peste limitele normale (>120 mg/dL), adica nivelul concentratiei de glucoza din sange este marit, iar metabolismul are de suferit. Cum se ajunge la acest punct? Un hormon numit insulina ajuta celulele din corp sa utilizeze glucoza si sa o transforme in sursa de energie. Atunci cand secretia de insulina nu este suficienta sau cand nu isi indeplineste rolul, apare notiunea de diabet zaharat.

Recomandari alimentare pentru cei care sufera de diabet

Intrucat diabetul presupune aparitia unor dezechilibre metabolice in organism si valori ridicate in ceea ce priveste glicemia, diabeticii trebuie sa aiba in vedere cateva reguli alimentare de baza pentru a tine sub control aceste aspecte. Contrar asteptarilor, asta nu inseamna ca sunt obligati sa consume doar o categorie limitata de alimente si ca nu se pot bucura de mancaruri gustoase si satioase. Este importanta gasirea unei armonii din acest punct de vedere.

Ai diabet si nu stii exact ce poti manca si ce nu? Iti prezentam o serie de sfaturi utile de care este bine sa tii cont:

1. Alimentatia ta trebuie sa cuprinda multe fructe si legume proaspete, pentru a-ti asigura cantitatea optima de vitamine si nutrienti necesari organismului. Cu toate astea, incearca sa nu consumi in exces fructe bogate in fructoza, precum bananele, strugurii, mandarinele sau mango. Alege, mai degraba, ciresele, fructele de padure, pepenele rosu sau galben, prunele ori perele.

2. Cerealele integrale nu au voie sa lipseasca din meniul zilnic. Consuma fulgi de ovaz, orez brun, fulgi de grau sau paine graham la micul dejun si nu numai, pentru ca toate aceste alimente contin multe fibre si te scapa de senzatia de foame.

3. Mananca multe seminte si nuci sanatoase precum caju, migdale, fistic, alune de padure, mai ales intre mese. Pe langa faptul ca sunt delicioase, reprezinta o sursa bogata de energie pentru intreaga zi.

4. In cazul in care ai diabet, este important de retinut ca trebuie sa consumi lactate cu un continut scazut de grasime, branza de vaci, iaurtul degresat sau laptele dulce slab fiind doar cateva dintre optiuni. In schimb, incearca sa eviti smantana sau iaurturile cu fructe ori diverse arome, pentru ca au zahar si coloranti alimentari.

5. Pentru a echilibra glicemia din sange, renunta la produsele de patiserie din comert. Desi sunt o alternativa la indemana atunci cand nu ai timp sa mananci si esti pe fuga, au zaharuri rafinate si, pe deasupra, favorizeaza aparitia kilogramelor in plus.

6. Consuma dulciuri cu moderatie. Din cand in cand, o tableta de ciocolata, o inghetata usoara sau o prajitura facuta in casa iti pot ridica buna dispozitie, dar trebuie sa stii cand sa te opresti.

7. Evita sa adaugi multa sare in mancare. Aceasta favorizeaza retentia de apa, problemele renale si afectiunile cardiovasculare, toate acestea avand efecte negative asupra organismului daca sunt asociate cu diabetul.

8. Este important sa iti asiguri 3 mese principale si doua gustari. Oricat de greu ar suna, un program relativ fix din acest punct de vedere te ajuta sa tii sub control glicemia din sange si kilogramele in plus. De asemenea, incearca sa ai ultima masa inainte de ora 20:00, pentru ca organismul sa aiba timp sa digere alimentele.

Sursa: sanatate.acasa.ro