SEMINŢELE DE CHIA – PREVIN DIABETUL DE TIP 2 !
- ŞTIRI
- miercuri, 1 aprilie 2015
Seminţele de chia au un conţinut bogat în fibre, acizi graşi omega-3 (scad colesterolul rău), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan), care le recomandă a fi miraculoase pentru sănătate.
Seminţele de chia sunt nişte seminţe mici şi negre ce provin de la o plantă denumită Salvia Hispanica, înrudită cu mentă. Planta este originară din America de Sud seminţele de chia fiind un aliment important pentru azteci şi maiaşi în vremurile de demult. Aceştia le apreciau pentru capacitatea lor de a furniza energie substanţială… de fapt, chia înseamnă putere în limba veche a maiaşilor.
În ciuda vechimii lor istorice că mostră alimentară, doar recent au fost recunoscute ca superalimente iar în ultimii ani popularitatea lor a explodat de-a dreptul şi sunt în prezent consumate de toţi oamenii preocupaţi de sănătate pretutindeni în lume, scrie viataverdeviu. Seminţele de chia sunt micuţe şi par nesemnificative, însă sunt un cocktail de nutrienţi puternici. Seminţele de chia sunt foarte bogate în nutrienţi: au de 30 ori mai mulţi antioxidanţi decât afinele, de 5 ori mai mult calciu decât laptele, de 3 ori mai mult fier decât spanacul, de 14 ori mai mult magneziu decât broccoli şi de 8 ori mai mult omega 3 decât somonul.
Valori nutritive
O porţie de 30 grame de seminţe de chia conţine:
Fibre: 11 grame.
Proteine: 4 grame.
Grăsimi: 9 grame (din care 5 sunt Omega-3).
Calciu: 18% din DZR (doza zilnică recomandată).
Mangan: 30% din DZR.
Magneziu: 30% din DZR.
Fosfor: 27% din DZR.
Mai conţin şi cantităţi semnificative de Zinc, Vitamina B3 (Niacina), Potasiu, Vitamina B1 (Tiamina) şi Vitamina B2.
BENEFICII
Previn diabetul de tip 2 şi bolile de inimă
Datorită faptului că seminţele de chia sunt bogate în fibre, proteine şi Omega-3, acestea îmbunătăţesc metabolismul corpului. În două studii diferite, o dietă cu seminţe de chia, proteina din soia, ovăz şi nopalin, s-a dovedit că reduce colesterolul LDL şi trigliceride, măreşte colesterolul HDL şi reduce inflamaţiile (23, 24). Studiile pe hamsteri au arătat ca seminţele de chia reduc trigliceridele, cresc colesterolul HDL (“bun”) şi reduc inflamaţiile, rezistenţa la insulină şi grăsimea abdominală.
Alungă pofta de mâncare şi previne îngrăşarea
Celebrul Dr. Oz recomandă consumul a doua linguri cu seminţe de chia la micul dejun, pentru că ajută la un control mai bun al glicemiei şi au rolul de a alunga pofta de mâncare. Datorită conţinutului bogat în fibre solubile, seminţele de chia conferă o senzaţie de saţietate, reglează nivelul glicemiei, scad colesterolul rău şi împiedică absorbţia grăsimilor. Amestecă două linguri cu seminţe de chia într-un pahar cu apă şi bea-l dimineaţa, la micul dejun, recomandă eva.ro, citând una dintre reţetele minune ale doctorului Oz. Fibrele din chia nu duc la creşterea zahărului din sânge, nu au nevoie de insulină pentru a fi distribuite, deci nu ar trebui luate în calcul ca şi carbohidraţi. Conţinutul real de carbohidraţi este de 1 gram la 30, ceea ce este foarte scăzut. Acest lucru face din seminţele de chia un aliment cu conţinut scăzut de carbohidraţi. Datorită conţinutului bogat în fibre, seminţele de chia pot absorbi apa de până la 10-12 ori greutatea lor, devenind gelatinoase şi mărindu-se în stomac. Măresc saţietatea, scad absorbţia mâncării şi ajută, implicit, la un consum mai scăzut de calorii.
Îmbunătăţeşte calitatea somnului
Seminţele de chia conţin triptofan, o substanţă care determină creşterea nivelului de melatonină şi serotonină. Acest lucru te va ajuta să ai un somn odihnitor şi să te trezeşti plină de energie dimineaţa. Triptofanul se mai regăseşte în carnea de curcan, însă seminţele de chia au o cantitate dublă.
Redau strălucirea şi vitalitatea părului
Datorită conţinutului bogat în proteine complete, seminţele de chia au grijă de sănătatea părului tău, redându-i strălucirea şi vitalitatea.
Previn inflamaţiile în corp
Datorită conţinutului bogat în proteine de calitate, acizi graşi omega-3 şi multitudinea de vitamine şi minerale, seminţele de chia furnizează energie pe tot parcursul zilei şi previn inflamaţiile în corp. Consumă zilnic două linguri cu seminţe de chia în diverse preparate.
Perfecte pentru exfolierea tenului
Poţi să prepari un scrub perfect din seminţe de chia pentru a exfolia tenul de celulele moarte. Amestecă 2 linguri de seminţe de chia cu 1/2 cană cu ulei de măsline/cocos şi 1 linguriţă cu zeamă de lămâie. Lasă amestecul să stea puţin pentru a obţine o consistenţă gelatinoasă.
Seminţele de chia furnizează un volum uriaş de nutrienţi cu un aport foarte redus de calorii
Două linguri de chia furnizează doar 137 de calorii şi un singur gram de carbohidraţi digerabili, dar dacă ar fi să scădem fibrele, care nu tot timpul ajung să fie transformate în calorii pentru corp, seminţele de chia conţin doar 101 calorii la 30 de grame. Şi pentru că totul să fie de-a dreptul perfect, seminţele de chia sunt un aliment “integral”, crescute de regulă organic, nu sunt modificate genetic şi nu conţin gluten.
Conţin foarte mulţi antioxidanţi
Aceşti antioxidanţi protejează de râncezeală grăsimile delicate din seminţe şi lupta contra radicalilor liberi, care pot deteriora moleculele din celule, favorizează îmbătrânirea şi apariţia unor boli precum cancerul.
CUM SE MĂNÂNCĂ
Seminţele de chia sunt incredibil de uşor de încorporat în dieta zilnică. Având un gust neutru, seminţele pot fi adăugate practic la orice. Nu trebuie măcinate precum seminţele de in, ceea ce le face uşor de preparat. Pot fi mâncate crude, înmuiate în suc, adăugate la budinci, sau la mâncăruri gatite. Le poţi presăra peste cereale, în iaurt, peste legume sau orez. Datorită capacităţii lor de a absorbi atât apa, cât şi grăsimea, pot fi folosite pentru îngroşarea sosurilor, sau chiar ca înlocuitor de ouă în reţete. Pot fi amestecate cu apă pentru a le face gelatinoase. Adăugarea de seminţe de chia la reţete le va creşte drastic valoarea nutritivă. O doză zilnică recomandată este de 20 g de seminţe de chia, de două ori pe zi.
Sursa: www.puterea.ro