PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Persoanele care stau pe scaun multe ore, în fiecare zi, au un risc sporit de diabet şi de afecţiuni cardiovasculare !

  • miercuri, 23 decembrie 2015

Oamenii de ştiinţă dau alarma! Statul îndelungat pe scaun este la fel de primejdios ca fumatul. Multele ceasuri petrecute în poziţia şezând dăunează întregului organism.

O persoană din patru stă chiar peste nouă ore pe scaun şi una din nouă atinge recordul de a nu se clinti din poziţia şe­zând unsprezece ore pe zi. Dacă adăugăm şi ceasurile de somn, nu ne rămâne prea mult timp disponibil pentru deplasarea cu corpul la verticală. Într-adevăr, cu cât şedem mai mult, cu atât ne sim­ţim mai rău. A confirmat-o recent un sondaj de opinie, cu 1003 participanţi: acei repondenţi care şi-au declarat condiţia fizică drept nesatisfăcătoare petre­ceau zilnic, şezând, un timp ce depăşea durata medie. În schimb, cei mai puţin sedentari afirmau cu con­vingere că se simt bine.

Cercetătorii britanici au constatat că oamenii care stau pe scaun multe ore, în fiecare zi, au un risc sporit de diabet şi de afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii australieni au descoperit că persoanele care nu-şi pă­răsesc poziţia şezând patru ore pe zi sau mai mult dez­voltă mai frecvent boli cronice şi maligne.

Majoritatea oamenilor stau, pur şi simplu, prea mult pe scaun fără a schimba po­ziţia corpului ceasuri întregi. Or, după cum dovedesc investigaţiile medicale, lipsa prelun­gită de mişcare este cea care ne ruinează sănătatea. Nu numai că ea duce foarte repede la o scădere a for­ţei musculare şi la o condiţie fizică precară, dar şi funcţiile întregului nostru organism sunt afectate pe termen lung. Când un organ nu este solicitat sau activat în permanenţă, funcţionalitatea lui se dimi­nuează. Aceasta este o consta­tare valabilă atât pentru musculatură, cât şi pentru creier, metabolism sau vasele de sânge.

Problemele cardiace pot fi de asemenea agravate prin exagerarea statului aşezat. Varicele sunt şi ele favorizate de statul pe scaun. Diabetul de tip 2 provine, în opinia medicilor, tot din lipsa de mişcare, com­bi­nată cu un surplus de greu­tate corporală.

Ce puteti face:

– Urcaţi scările în loc să luaţi liftul sau, în clă­dirile înalte, urcaţi măcar două-trei etaje cu piciorul.

– Ridicaţi-vă de la locul dvs. de muncă din când în când, ca să vă luaţi un pahar cu apă, ori să vizitaţi un coleg din biroul alăturat.

– Staţi în picioare cât timp telefonaţi (eventual într-un singur picior – acesta este un bun exerciţiu de echilibru).

-Schimbaţi-vă la anumite intervale poziţia pe scaun dacă rămâneţi mai mult timp aşezaţi sau ţineţi picioarele sprijinite la oarecare înălţime, de pildă pe un taburet.

Sursa:http: stiripesurse.ro