PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Pancreasul creat din celule stem, salvarea bolnavilor de diabet !

Prin anul 2000, în SUA, părinţii copiilor bolnavi de diabet de tip 1 (insulino-dependent) militau pentru legalizarea folosirii celulelor stem extrase din embrioni umani, motivaţi fiind de promisiunea mai multor cercetători americani că acestea ar conduce la vindecări miraculoase.

Abia 14 ani mai târziu, în octombrie anul trecut, au început primele tratamente experimentale ale diabetului de tip 1 cu ajutorul celulelor stem.

Ca rezultat, un bărbat din San Diego a primit, la data respectivă, doi “săculeţi” de celule pancreatice crescute în laborator, derivate din celule stem embrionare omeneşti, care i-au fost introduse în organism prin incizii efectuate la nivelul spatelui.

De atunci, alţi doi pacienţi au căpătat câte un înlocuitor de pancreas, “plămădit” de o micuţă companie din San Diego, denumită ViaCyte. Iar progresul lor este semnificativ.

ViaCyte este al treilea laborator din SUA ce are ca obiect central tratamentul pe bază de celule stem embrionare, acele celule-minune care, odată extrase, pot fi crescute într-un vas petri, păstrându-şi proprietatea de a se diferenţia în orice tip de celule şi ţesuturi din corpul omenesc.

Celelalte două laboratoare se ocupă cu tratarea pacienţilor suferinzi de traume spinale, respectiv de transplantarea celulelor stem corneene crescute în laborator în ochii pacienţilor pe cale să orbească.

Progresele înregistrate în cazul tratării diabetului sunt foarte importante, fiindcă bolnavii insulinodependenţi au o viaţă grea. Ei trebuie să-şi monitorizeze constant glicemia cu ajutorul dispozitivelor speciale, să-şi programeze cu mare atenţie cantitatea, tipul hranei şi momentele în care o consumă şi, cel mai dificil, să se autoinjecteze regulat cu insulina pe care pancreasul lor ar trebui să o producă, dar nu o mai face.

 Sursa: hwww.libertatea.ro