ОБЩЕЕ ЧИСЛО БОЛЬНЫХ ДИАБЕТОМ В МОЛДОВЕ ПРЕВЫШАЕТ 100 ТЫСЯЧ
- ŞTIRI
- joi, 31 iulie 2014
Conform ultimelor date publicate de Ministerul Sănătăţii, în Republica Moldova se înregistrează peste 60 mii de bolnavi cu diabet zaharat manifestat. În acelaşi timp, numărul persoanelor cu diabet „latent” este de 2-3 ori mai mare. Astfel, numărul total al diabeticilor depăşeşte 100 mii.
În structura pacienţilor cu diabet zaharat 20% sunt copii şi adolescenţi cu diabet tip 1, iar 80% – persoane cu vârsta peste 40 ani cu diabet tip 2.
În ultimii zece ani, în Republica Moldova s-a înregistrat o creştere de peste două ori a incidenţei, prevalenţei şi, concomitent, a invalidizării şi mortalităţii prin diabet zaharat.
Ritmul înalt de creştere a invalidizării prin diabet în Republica Moldova este în discordanţă cu datele înregistrate în alte ţări europene, unde sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prin realizarea Programului Internaţional de Combatere a Diabetului trasat în Declaraţia de la Saint-Vincent (Italia, 1989), se semnalează scăderea impactului diabetului asupra morbidităţii, invalidizării şi mortalităţii.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, către anul 2025, numărul diabeticilor în lume va constitui 380 milioane. În anul 2025 prevalenţa diabetului zaharat va atinge 10% şi chiar 20% în anumite grupe de populaţie cu factori de risc. Numărul bolnavilor de diabet creşte progresiv şi se dublează cu fiecare deceniu.
Diabetul zaharat reprezintă una dintre cauzele principale de invalidizare precoce a populaţiei: fiecare a treia persoană cu cecitate şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sunt cauzate de diabet.
Diabetul zaharat provoacă complicaţii grave: micro- şi macroangiopatia diabetică, în special retinopatia, nefropatia, neuropatia, fiind o maladie care implică cheltuieli financiare imense şi influenţează calitatea vieţii.
Prezenţa diabetului zaharat sporeşte mortalitatea de 2-5 ori în rândul persoanelor peste 50 de ani şi de 3-6 ori – al persoanelor cu vârstă de până la 40 de ani.
Factorii de risc care condiţionează creşterea prevalenţei diabetului precum ereditatea, stările de diabet „potenţial”, obezitatea, dislipidemiile, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, factorii infecţioşi şi chimici nocivi pentru pancreasul endocrin au o incidenţă sporită în rândul populaţiei Republicii Moldova.