PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Nucile reduc riscul de diabet, cancer și afecțiuni ale inimii!

  • duminică, 2 octombrie 2016

Nucile sunt o sursă extraordinară de vitamine liposolubile și antioxidanți, fibre și grăsimi sănătoase. În ciuda unor opinii preconcepute, consumul de nuci nu îngrașă, chiar dacă numărul de calorii al acestora este însemnat. Să fim serioși… Cine consumă mai mult de 50-100 g de miez de nucă pe zi?!

 Mai mult, nucile inhibă pofta manifestată față de dulciuri și alte alimente nesănătoase, cum ar fi foietajele și produsele obținute din făină albă. Decât un covrig, un pateu sau o gogoașă, care duc la creșterea peste măsură a glicemiei, mai bine o mână de nuci.

La persoanele care consumau nuci în mod frecvent s-a observat, în general, un risc mai redus de a dezvolta sindromul metabolic și un mai mic risc de diabet, o tensiune arterială mai scăzută, o mai bună sănătate cardiovasculară și chiar… o speranță de viață mai mare.

Pare incredibil că, doar prin consumul unei mici porții de nuci (și alte fructe oleagionase), cineva își poate mări speranța de viață. Dar un studiu realizat la Harvard confirmă tocmai acest lucru! În concret, oamenii care au consumat cel puțin 28 de grame de nuci de 7 ori pe săptămână prezentau, din punct de vedere statistic, un risc de deces din cauze patologice cu 20% mai redus.

Un alt studiu, având o durată de un deceniu, care a inclus peste 120 000 de participanți de ambele sexe, având vârste cuprinse între 55 și 69 de ani, a arătat că persoanele care consumau zilnic măcar 10 grame de nuci (și alte fructe oleaginoase) prezentau o reducere a riscului de moarte prematură cu 23%.

În același timp, oamenii de știință au constatat o diminuare a afecțiunilor neurodegenerative cu 43%, a afecțiunilor tractului respirator cu 39% și a riscului de diabet cu 30%, la cei care au consumat cantități mai însemnate de nuci. Printre cei care consumau nuci în mod frecvent au fost înregistrate mai puține cazuri de deces ca urmare a cancerului, bolilor cardiace și afecțiunilor aparatului respirator.

Un alt studiu, realizat de astă dată în Iran (la Teheran), a arătat că printre cauzele specifice care au condus la diminuarea frecvenței deceselor prin afecțiuni maligne în general, cancere gastrointestinale și boli cardiovasculare, se numără și consumul de nuci. Este un studiu care furnizează dovezi serioase în sensul diminuării riscului de sfârșit prematur din cauze patologice, printr-un consum frecvent al acestor minunate fructe oleaginoase.

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro