PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Nucile – ne protejează de diabet, cancer, probleme cardiace şi artrită!

  • sâmbătă, 2 mai 2015

O nouă cercetare arată că persoanele care consumă de două sau de trei ori pe săptămână nuci îşi pot reduce riscul de a suferi de diabet de tip 2 cu aproape un sfert.

Studiul efectuat pe aproape 140.000 de femei din Statele Unite ale Americii a arătat că persoanele care consumă regulat porţii mici de nuci se bucură de protecţie împotriva acestei afecţiuni ce ameninţă să se transforme într-o epidemie la nivel global.

Femeile care consumau un pachet de nuci de 28 de grame de cel puţin două ori pe săptămână prezentau un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în comparaţie cu femeile care consumau rar sau deloc nuci.

Cele mai noi rezultate au fost publicate în Journal of Nutrition, însă acest studiu nu este primul care indică efectul anti-diabetic al nucilor, alte cercetări arătând beneficii similare. Cu toate acestea, noua cercetare este una dintre cele mai mari studii care atestă că un consum regulat de nuci poate preveni apariţia acestei boli.

Deşi studiul a fost efectuat doar pe femei, este foarte probabil ca şi bărbaţii să beneficieze de acelaşi efect.

Principalii factori de risc pentru diabet sunt inactivitatea fizică, dieta nesănătoasă şi kilogramele în plus.

Prevenirea diabetului nu este singurul beneficiu al nucilor. Acestea sunt bogate în acizi graşi sănătoşi, despre care mai multe studii au arătat că reduc inflamaţia în corp şi protejează împotriva afecţiunilor cardiovasculare, a cancerului şi a artritei.

Mai mult,  un studiu efectuat anul trecut de experţi de la Universitatea California a arătat că tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani care consumau nuci în fiecare zi îşi creşteau numărul de spermatozoizi şi nivelul fertilităţii.

Un alt studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Louisiana State, arată că persoanele care consumă nuci îşi reduc riscul de a deveni obezi. Persoanele care consumau diferite varietăţi, printre care migdalele, caju sau fistic prezentau o greutate mai scăzută, un indice de masă corporală mai mic şi o circumferinţă a taliei mai mică decât persoanele care nu mâncau nuci. De asemenea, aceste persoane prezentau un risc mai mic de a suferi de probleme de inimă, diabet de tip 2 şi de sindromul metabolic.

Sursa: Daily Mail