PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Karela – sursă de insulină vegetală !

  • luni, 4 ianuarie 2016

Cercetătorii,  care au analizat compoziția karelei au confirmat o listă impresionantă de vitamine și minerale, dintre care amintim vitaminele B1, B6, B9, B12, C, E, K sau A și minerale precum calciul, potasiul, sodiul și fierul. Aceasta reprezintă o sursă excelentă de magneziu, mangan, fibre dietetice, acid folic, zinc și fosfor. Conține de două ori mai mult betacaroten decît broccoli, este bogată în fier, conține de două ori mai mult potasiu decît o banană și de două ori mai mult calciu decît spanacul.

Karela, pepenele amar sau goya este una dintre cele mai amare legume din întreaga lume. Deși mai puțin cunoscută la noi, această legumă este considerată de cercetători o adevărată minune a naturii datorită proprietăților sale curative rar întîlnite. Goya reprezintă unul dintre cele mai cunoscute și mai eficiente tratamente naturiste împotriva diabetului, dar și a altor afecțiuni.

În ciuda gustului său amar, aproape insuportabil, karela conține multe substanțe nutritive de excepție. Această comoară naturală, mai ales pentru diabetici, are în structura sa 17 aminoacizi, din care 16 sunt identici cu aminoacizii insulinei bovine. Spre deosebire de insulina extrasă din microorganisme modificate genetic, cea vegetală are marele avantaj de a fi lipsită de reacții adverse și contraindicații. Principalele proprietăți ale acestei legume sunt: hipoglicemiantă, hipocolesterolemiantă, reminalizantă, vitaminizantă, antibiotică, antitumorală, antivirală, stimulantă pentru sistemul imunitar, antiparazitară.
Grație unor substanțe pe care le conține, despre care nu se știe exact cum acționează, aceasta are proprietatea de a echilibra nivelul zahărului din sînge, coborînd către normal valorile sale prea ridicate. Această legumă conține în special polipeptide P, o insulină vegetală care reduce nivelul de zahăr din sînge. Determină creşterea producţiei de celule beta din pancreas, ceea ce duce la o îmbunătăţire în producerea de insulină din organism. Chiar mai mult, aceasta conține o fito unic constitutivă, care s-a confirmat că are charantin, care crește sinteza glicogenului și preia glucoza în interiorul celulelor musculare hepatice și țesutul adipos. Toate acestea fac din karela unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru diabetul zaharat.

Cercetătorii de la University of Colorado Cancer Center au descoperit că sucul din această legumă poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase din pancreas. Explicația ar fi aceea că leguma oprește furnizarea de glucoză către celulele canceroase, iar acest fenomen este foarte important, deoarece aceste celule au nevoie de glucoză pentru a se dezvolta.

Sursa: www.romaniatv.net