PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

INSULINA INHALABILĂ, DISPONIBILĂ PACIENŢILOR CU DIABET DIN 2015

  • miercuri, 4 februarie 2015

Insulina inhalabila produsa în Statele Unite ale Americii va putea fi distribuita la nivel mondial gratie unui acord de licenta exclusiv, în valoare de 925 de milioane de dolari, încheiat de grupul farmaceutic Sanofi si compania americana specializata în biotehnologie MannKind Corporation.

Acest produs, denumit Afrezza, care este „o noua insulina inhalabila, cu actiune rapida, pentru tratamentul diabetului de tip 1 si de tip 2 la adulti”, urmeaza sa fie lansat în Statele Unite în primul trimestru al anului 2015, au precizat cele doua companii într-un comunicat AFP., citat de Mediafax.

Întrucât numarul cazurilor de diabet cunoaste o recrudescenta în tarile dezvoltate, expertii au evocat uneori o veritabila „epidemie”, a carei origine agroalimentara este aratata cu degetul de comunitatea stiintifica.

Statele Unite aveau, în 2012, peste 29 milioane de diabetici, potrivit Centrului pentru control si prevenire a bolilor (Centers for Disease Control and Prevention/ CDC).

Diabetul de tipul 1, forma cea mai severa a bolii, apare cel mai frecvent în copilarie, în timp ce diabetul de tipul 2, care reprezinta aproape 90% din totalul cazurilor, apare cel mai adesea la adulti, în special la cei supraponderali.

În ambele cazuri, disfunctia pancreasului, care devine incapabil sa produca suficient de multa insulina, hormonul ce permite mentinerea unor concentratii normale de glucoza în sânge, face obligatorie administrarea unui tratament la intervale regulate.

În fata acestor constrângeri, marile grupuri farmaceutice lucreaza de mai multi ani la inventarea unor moduri de administrare diferite, ca o alternativa la injectiile intravenoase sau subcutanate si la pompele cu insulina.

Comercializat într-un ambalaj sub forma unui fluier, medicamentul Afrezza trebuie administrat la începutul meselor. Printre avertizarile asociate cu acest medicament figureaza aceea care spune ca Afrezza nu trebuie folosit de pacientii care sufera de o maladie respiratorie cronica, precum astmul.

Sursa: www.csid.ro