Înălţimea influenţează riscul de a suferi de diabet !
- ŞTIRI
- vineri, 12 februarie 2016
Înălţimea este determinată genetic, dar în ultimele decenii înălţimea copiilor şi a adulţilor a crescut semnificativ: la vârsta adultă copii sunt de multe ori mai înalţi decât părinţii lor. Cea mai mare creştere în înălţime din ultimele decenii s-a înregistrat în Olanda. Olandezii sun acum cu aproape 20 cm mai înalţi decât erau acum 150 de ani. Curios, Olanda este şi ţara cu cel mai mare consm de lapte şi produse lactate pe cap de locuitor din lume.
Un nou studiu arată că înălţimea are un impact important asupra mortalităţii cauzate de anumite boli, indiferent de indexul de masă corporală. Studiile anterioare au arătat clar că oamenii mai înalţi, în comparaţie cu cei mici de statură, prezintă un risc mai redus de boli cardiovasculare şi diabet de tip 2, dar au risc mai mare de cancer. Autorii studiului consideră că această creştere în înălţime este un marker al supra-alimentării cu alimente de origine animală, cu un conţinut ridicat de calorii.
Noile date arată că oamenii mai înalţi sunt mai sensibili la insulină şi un nivel al grăsimii mai scăzut în ficat, ceea ce ar putea explica riscul scăzut pentru boli cardiovasculare şi diabet de tip 2, consideră profesorul Norbert Stefan de la Universitatea din Tubingen. Aceste informaţii completează studiile care sugerează că persoanele înalte se pot proteja împotriva afecţiunilor metabolismului lipidelor. Cu toate acestea, activarea genei IGF-1/2 ar putea fi relaţionată cu o a creştere a riscului de cancer de sân, cancer de colon şi melanoma, deoarece procesul de creştere al celulelor este activ constant, consideră autorii studiului.
Cercetătorii propun că factorul de creştere şi înălţimea să fie luate în considerare atunci când se discută despre prevenţia acestor boli. În special, medicii ar trebui să fie conştienţi că oamenii înalţi – deşi mai puţin afectaţi de boli cardiovasculare şi diabet de tip 2 – prezintă un risc crescut de a suferi de cancer.
Sursa: www.csid.ro