INACTIVITATEA CREŞTE RISCUL DE DIABET CU PÂNĂ LA 75%
- ŞTIRI
- joi, 8 ianuarie 2015
Perioadele luni de inactivitate cresc cu până la 75% riscul de diabet, chiar şi în cazul persoanlor care obişnuiesc să facă exerciţii fizice în mod regulat, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la University College din Londra.
Persoanele care nu au activităţi fizice în timpul lor liber se pot confrunta cu o creştere a riscului de diabet, chiar dacă în restul timpului fac sport regulat, se arată într-un nou studiu al cercetătorilor britanici, citat de dailymail.co.uk.
Mai exact, autorii cercetării au stabilit că indivizii care stau aşezaţi foarte puţin timp şi fac mult sport prezintă un risc cu până la 75% mai mic de a suferi de obezitate, unul dintre factorii care declanşează diabetul de tipul II.
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la University College din Londra au monitorizat activitate fizică în cazul a 4.000 de persoane, pe o perioadă de timp între cinci şi zece ani.
Ei au urmărit mai multe tipuri de activităţi care implică sedentarismul, printre care privitul la televizor, cusutul şi statul pe scaun, la birou.
Astfel, după cinci ani, subiecţii care, în decursul unei săptămâni, au petrecut aşezaţi mai puţin de 12 ore şi au făcut exerciţii fizice minimum patru ore prezentau cu 25% mai puţine riscuri de a deveni obezi decât cei care stăteau aşezaţi peste 25 de ore pe săptămână şi care efectuau mai puţin de 90 de minute de exerciţii fizice.
Potrivit cercetătorilor, acest lucru se întâmplă deoarece reducerea timpului în care o persoană stă aşezată îmbunătăţeşte efectele benefice ale activităţilor fizice sau pentru că oamenii care fac mai mult sport au tendinţa de a sta aşezaţi mai puţin timp.
Statisticele arată că un adult petrece aşezat, în medie, 90% din timpul său liber şi cu cât perioada de inactivitate este mai mare cu atât circumferinţa taliei creşte.
Studiul cercetătorilor britanici demonstrează că a face exerciţii fizice nu este suficient pentru a reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat, atrăgând atenţia asupra daunelor pe care le presupune statului prelungit pe scaun.
„Eficacitatea activităţii fizice în ceea ce priveşte prevenirea obezităţii poate depinde de cât de mult stai în timpul liber. Pentru a reduce substanţial riscul de a deveni obezi, ar putea fi necesară bifarea ambelor condiţii, atât a nivelului ridicat de activitate fizică, cât şi a timpului redus petrecut şezând”, a declarat dr. Joshua Bell, unul dintre autorii studiului.