PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Gândirea, afectată de glicemia scăzută !

  • marţi, 23 februarie 2016

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce şi-au pus subiecţii să rezolve puzzle-uri şi să meargă la cumpărături.

Glucoza este combustibil pentru celulele noastre şi, deci, vitală pentru noi. Dar ce rol joacă ea în funcţionarea creierului? Cercetătorii Jacob Orquin, de la Universitatea Aarhus şi Robert Kurzban, de la Universitatea din Pennsylvania au constatat, în urma unor experimente, că nivelul glicemiei influenţează modul în care gândim şi mai ales modul în care privim… hrana.

În cadrul experimentelor de shopping ipotetice (de tipul “cât ai plăti pentru…”), dar şi concrete, s-a constatat că glicemia scăzută – nivelul redus de glucoză în sânge – a amplificat disponibilitatea subiecţilor de a cheltui sume exagerate pe hrană. În acelaşi timp, i-a făcut mai puţin susceptibili să achiziţioneze orice tip de produse necomestibile. În cadrul experimentelor care implicau diverse activităţi (de exemplu, încercarea de a îmbina piesele unui puzzle), glicemia scăzută a redus dorinţa de efort, în cazul unor recompense de altă natură decât hrana, dar a condus la o mai mare implicare în rezolvarea problemelor atunci când rezultatul final implica o răsplată culinară. Iar când subiecţilor li s-a oferit posibilitatea să aleagă între a primi o cantitate redusă din premiul pus în joc pe loc sau una generoasă mai târziu, glicemia scăzută a înclinat în mod automat şi oarecum iraţional balanţa către satisfacţia imediată, atunci când recompensa era gastronomică. Tiparul acestor rezultate sugerează că nivelul redus de glucoză în sânge îi transmite creierului un semnal că, pentru a asigura bunăstarea viitoare, hrana trebuie transformată în prioritate. Asta se reflectă, comportamental, în disponibilitatea de a cheltui suplimentar pentru ea, de a face eforturi mai intense pentru a o obţine şi de a opta pentru asimilarea ei imediată în locul acceptării unei promisiuni de a primi mai mult, mai târziu. Acest tip de semnalizare explică şi descoperirea recentă, potrivit căreia nu este necesar să consumăm glucoză pentru a beneficia de efecte la nivel cognitiv, ci este suficient să o gustăm. Chiar dacă organismul nu primeşte combustibil propriuzis, sistemul de semnalizare este temporar păcălit de receptorii de gust. Totodată, această constatare combate oarecum mai vechea concluzie potrivit căreia glucoza joacă un rol important în comutarea dintre gândirea isteaţă şi cea… înceată, precum şi că voinţa şi capacitatea de a o manifesta depind de nivelurile de glucoză din sânge.

Sursa: www.libertatea.ro