FASOLEA ȘI LINTEA INAMICI AI DIABETULUI ZAHARAT
- ŞTIRI
- marţi, 9 decembrie 2014
Atunci cînd apar probleme cu sănătatea si nu ne prea vine să dăm fuga la farmacie sau la sertarul cu medicamente, nu trebuie neaparat să umblăm pe la bătrîne doftoroaie ori să cercetăm marginile de păduri pentru a depista cine știe ce buruieni de leac miraculoase.
Pentru că, nu de puține ori, îmbunătățirea stării de sănătate ne vine chiar din gradina de legume.
Iată, mai jos, două asemenea exemple cît se poate de comune, dar și de eficace!
Un consum zilnic de fasole sau de linte poate ajuta persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 2 să controleze mai bine nivelul de zahăr din sînge și, mai mult decît atît, să reducă riscul de a dezvolta un atac de cord sau chiar un accident vascular cerebral, potrivit unor studii stiintifice bazate pe experiența tratamentelor blînde.
De asemenea, în cazul participanților la studiu care au avut o dietă bogată în fasole riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare a scăzut de la 10,7% la 9,6%. Specialiștii au împărțit 121 de persoane cu diabet zaharat în două grupuri. Voluntarii din primul grup au consumat leguminoase zilnic, iar voluntarii din cel de-al doilea grup au consumat produse din cereale integrale pentru a stimula aportul lor de fibre, în fiecare zi.
După trei luni, cercetatorii au descoperit ca nivelul de Hemoglobină glicozilată (glicată, HbA1c) a scăzut suficient de important, de la 7,4% la 6,9% în cazul grupului care a consumat leguminoase.
Autorii studiului reamintesc faptul că legumele precum fasolea, năutul și lintea sunt recomandate pentru diabetici tocmai datorită indicelui glicemic mic. Avînd în vedere că un consum zilnic a dus și la scăderea tensiunii arteriale, conform calculelor realizate de cercetători, persoanele diabetice care consumă zilnic leguminoase își pot diminua cu aproximativ 10 ani riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral, comparativ cu oamenii care mănîncă zilnic cereale integrale.
Specialiștii au mai explicat și faptul că leguminoasele sunt surse bune de fibre și că sunt asociate cu scăderea colesterolului.
Deci nu trebuie să ezităm introducerea în alimentația zilnică lintea și fasolea!!!
Sursa: revista magazin