PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Eşti stresat? Rişti să faci diabet zaharat!

  • sâmbătă, 16 iulie 2016

Este greu de contestat faptul că majoritatea dintre noi trăim viaţa la o viteză alarmantă. Dar, pentru persoanele cu diabet zaharat, atât stresul fizic cât şi cel emoţional pot taxa mult mai scump sănătatea.

Atunci când eşti stresat, nivelul de zahăr din sânge creşte. Ca urmare a acestei acţiuni, tot mai multe persoane se confruntă, în zilele noastre, cu diabetul zaharat.

Hormonii de stres, cum ar fi adrenalina şi cortizolul se vor activa, ca urmare a faptului că una dintre funcţiile lor majore este de a ridica nivelul de zahăr din sânge pentru a ajuta la stimularea energiei atunci când este nevoie de o cantitate mai mare a acesteia. Gândiţi-vă la răspunsul de luptă sau fugă al organismului (fight or flight).

Nu te poţi lupta cu pericol atunci când glicemia este scăzută, astfel încât ea se ridică pentru a ajuta la a face faţă provocării. Atât stresul fizic cât şi cel emoţional pot determina o creştere a acestor hormoni, ducând la o creştere a nivelului de zahăr din sânge.

Oamenii care nu sunt diabetici dispun de mecanisme compensatorii pentru a menţine zahărul din sânge sub control. Dar la persoanele cu diabet zaharat, aceste mecanisme sunt fie inexistente, fie inhibate, susţine David Sledge, MD, director medical al departamentului de management al diabetului zaharat de la The Ochsner Clinic Foundation din Baton Rouge, Los Angeles.

Atunci când nivelurile de zahăr din sânge nu sunt bine controlate prin dietă şi/sau medicaţie, ne putem afla la un risc mai mare pentru diverse complicaţii de sănătate,inclusiv orbire, probleme renale şi leziuni ale nervilor care duc la amorţeala picioarelor, ceea ce poate conduce la un prejudiciu grav şi greutate în vindecarea infecţiilor.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge este, de asemenea, un precursor al bolilor cardiovasculare, care cresc riscul de infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Orice situaţie supărătoare – de la trecerea printr-o despărţire până la concediere aduce cu sine un catharsis din punct de vedere emoţional. În general, aceşti factori de stres pe termen lung par a avea un efect mult mai puternic asupra nivelului de zahăr din sânge.

Problema poate fi agravată, astfel încât, odată aflat sub aceste presiuni, ar putea interveni pierderea apetitului, apelându-se la alternative rapide, dar nu atât de sănătoase cum ar fi bomboanele sau chips-urile.

Unii oameni se confruntă chiar cu problema „mâncatului pe bază de stres”, pe când alţii sar peste exerciţiile fizice pe care le practicau de zi cu zi, deoarece acestea devin greu de realizat şi nu mai pot ţine pasul, ceea ce poate crea un cerc vicios, deoarece exerciţiile fizice sunt un excelent mod de a reduce nivelul de zahăr din sânge.

Un alt cercetător – Paula Butler, şef al departamentului de endocrinologie şi şef al programului de diabet zaharat de la Spitalul Mt. Sinai din Chicago – afirmă că o mulţime de pacienţi suferind de diabet pot confirma că nivelul de zahăr aflat în sângele lor depinde de modul în care se simt. Tocmai pentru că relaţia între stres şi cantitatea de zahăr dn sânge este una foarte strânsă.

Sursa: www.csid.ro