ESTE ZAHĂRUL RESPONSABIL PENTRU EPIDEMIA MONDIALĂ DE OBEZITATE ŞI DE DIABET?
- ŞTIRI
- joi, 11 ianuarie 2018
Ideea conform căreia consumul de zahăr ar putea fi factorul declanşator al epidemiei de obezitate şi diabet ce are loc la nivel mondial a intrat din nou în atenţia specialiştilor din domeniul sănătăţii publice. De aceea, sunt necesare eforturi suplimentare – altele decât descurajarea consumului de alimente ce conţin calorii goale – pentru a înţelege rolul pe care îl joacă zahărul în declanşarea problemelor de sănătate.
În ultima vreme, cadrele medicale şi specialiştii din domeniul sănătăţii sunt de părere că zahărul nu este doar o sursă de calorii în exces, ci o cauză fundamentală a apariţiei obezităţii şi diabetului zaharat de tip II. Până de curând, însă, problema consumului de alimente bogate în grăsimi şi indicele de grăsime corporală au fost subiectele principale abordate în literatura de specialitate în cadrul cercetărilor efectuate pe tema obezităţii şi a alimentaţiei sănătoase.
Declaraţiile oficialilor din domeniul sănătăţii menţionează că una din 11 persoane din SUA şi una din 16 persoane din UK suferă de diabet zaharat, iar cele mai recente estimări sugerează că obezitatea şi diabetul consumă aproape un miliard de dolari pe zi din bugetul sistemelor de asistenţă medicală.
„De ce, în ciuda tuturor eforturilor noastre, diabetul şi obezitatea rămân problema principală din domeniul sănătăţii la nivel global? O explicaţie simplă ar fi faptul că înţelegerea noastră cu privire la cauza acestor boli este, în mod fundamental, eronată,” declară Gary Taubes, autorul lucrării „The Case Against Sugar, Why We Get Fat and Good Calories, Bad Calories”.
Cu toate acestea, în ultimul deceniu a crescut interesul pentru problema îndulcitorilor calorici – în special zahărul şi siropul cu un conţinut ridicat de fructoză – şi a rolului pe care aceştia îl au în declanşarea obezităţii şi a diabetului zaharat, iar organizaţiile din domeniul sănătăţii publice recomandă acum consumul restricţionat al produselor alimentare ce conţin zaharuri libere.
Problema este că aceste recomandări vizează zahărul ca dăunător mai degrabă pentru conţinutul său caloric, decât ca un potenţial agent cauzator al bolii. „Dar dacă problema este zahărul în sine şi nu conţinutul său caloric?”, întreabă Gary Taubes.
Zahărul este metabolizat într-un mod total diferit de alte alimente bogate în carbohidraţi şi ar putea avea efecte dăunătoare asupra organismului uman, independent de conţinutul său caloric.
Dovezile ştiinţifice care arată că zahărul are efecte nocive sunt, în continuare, ambigue, însă dacă lucrurile stau aşa, va trebui să schimbăm modul în care comunicăm pericolele consumului de zahăr pentru sănătatea populaţiei.
„Stabilirea limitelor de consum pentru o alimentaţie sănătoasă este un pas, însă nu există un standard care să fie valabil pentru toţi oamenii. Spre exemplu, pentru persoanele care suferă de obezitate, diabet sau de ambele, chiar şi puţin zahăr este deja prea mult pentru organism, iar faptul că majoritatea produselor de pe piaţă conţin zahăr face şi mai dificilă restricţionarea consumului de zahăr,” adaugă Taubes.
Având în vederea amploarea problemei obezităţii şi a diabetului la nivel modial, instituirea unui program dedicat de cercetare a limitelor acestui subiect ar trebui să fie printre priorităţile cele mai importante. Până atunci trebuie să admitem incertitudinile şi să sfătuim populaţia să limiteze consumul, conchide autorul.
Sursa: ziarulprahova.ro