PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Diabetul zaharat: cînd e nevoie de terapia cu insulină?

  • luni, 12 decembrie 2016

Dacă în diabetul de tip 2, secreția scăzută de insulină poate fi stimulată prin medicamente orale sau prin regim, în cazul celui de tip 1, pancreasul nu secretă suficientă insulină și este nevoie de tratament cu acest hormon.

Atunci când în decurs de 10 ani sau chiar mai puțin valorile glicemiei depășesc 200 mg/dl, iar medicația antidiabetică orală nu mai dă rezultate, cu atât mai puțin un regim de scădere a glucozei din sânge, medicul diabetolog recomandă insulinoterapia cu diverse tipuri de insulină, în funcție de boală, de orarul meselor și de activitatea diabeticului. Tot el va stabili intervalul dintre injecție și orarul meselor în funcție de nivelul glicemiei, locul injecției, activitatea din orele următoare.

Tratamentul presupune adaptarea dozei de insulină la dietă și nu invers. De aceea, medicul trebuie să ia în calcul cantitatea de glucide care vor fi consumate pe parcursul unei zile.

 Insulina este de mai multe tipuri:

Un tip de insulină este cel cu acțiune rapidă, care reduce riscul scăderii glicemiei înainte de mese. Se aplică înaintea mesei sau imediat după. Acționează într-un sfert de oră de la administrare, are acțiune maximă la 1-4 ore după aceea și rămâne activă până la 8 ore. Din păcate, nu are efect și în cazul în care sunt consumate glucide la gustări sau dacă se face efort fizic urmat de scăderea glicemiei. În aceste cazuri, este nevoie de o doză de insulină bazală, cu acțiune prelungită, de până la 24 de ore.

Tipul de insulină cu acțiune rapidă este util la începutul tratamentului, pentru a stabili care este cantitatea de hormon necesară zilnic. Mai pot fi indicate insulină intermediară, care intră în acțiune după 2 ore și acționează pe parcursul a circa 24 de ore, sau insulina ultralentă cu o durată de până la 28 de ore.

 Ştiaţi că…

 …în cazul femeilor care suferă de diabet, pe parcursul unei sarcini, în locul medicamentelor orale, contraindicate în această perioadă, se poate apela, temporar, la insulină? În mod obișnuit, se folosește insulina rapidă cu cea bazală, însă trebuie stabilit cu diabetologul insulinele aprobate în graviditate.

 Fiecare tip de insulină are seringa proprie

Insulina se păstrează întotdeauna la rece, la 2-8 grade Celsius, în partea de jos a ușii frigiderului sau în cuvele pentru fructe. Pentru a nu provoca dureri sau iritații, e bine să nu fie rece, de aceea e bine să fie lăsată la temperatura camerei cu puțin timp înainte de administrare, dar la loc ferit de razele soarelui. În privința administrării, se pot folosi seringa, un dispozitiv tip stilou, pompă sau jet-injector.

Dacă este aleasă prima metodă, trebuie acordată o atenție sporită seringilor și acelor, întrucât diferă ca dimensiune în funcție de tipul de insulină. Dacă acul s-a deteriorat sau gradațiile s-au șters, trebuie înlocuite, pentru a calcula corect doza. În cazul în care au fost recomandate 2 tipuri de insulină, fiecare va avea seringa proprie. Pentru a face injectarea mai simplă, dar și pentru o administrare corectă, se pot folosi penuri, iar cei care au teamă de ace, pot utiliza jetul-injector.

 Este indicată schimbarea locului injectării

 În privința administrării, insulina se injectează sub piele, în coapse, abdomen, fese, brațe. În general, abdomenul este regiunea potrivită pentru insulina rapidă. Dacă este folosit mereu același loc pentru injectare, există riscul topirii țesutului de grăsime de sub piele sau depunerea de grăsime în exces în acel loc. Insulina se va absorbi mai repede dacă este injectată în abdomen, brațe și coapse. Atenție! Trebuie evitată administrarea dacă sunt observate modificări de aspect, precum tulburarea, la insulinele cu acțiune rapidă, limpezi în mod obișnuit.

 „Zona subcutanată abdominală are cea mai rapidă rată de absorbție, urmată de brațe, coapse și zona fesieră. Exercițiul fizic crește rata de absorbție de la locurile de injecție prin creșterea fluxului sangvin în zonă. Administrarea insulinei după o expunere la căldură (baie, plajă, masarea zonelor respective) favorizează absorbția mai rapidă a acesteia. Expunerea mai îndelungată la frig urmată de injecția cu insulină va întârzia absorbția acesteia din cauza contracției vasculare.

 Pentru a reduce durerea la injectare sunt indicate:

– folosirea insulinei la temperatura camerei;

– relaxarea musculaturii;

– tamponarea cu alcool și uscarea zonei;

– introducerea rapidă a acului;

– păstrearea direcției acului până după retragerea acului.
Sursa: www.monitorulbt.ro