Diabetul, predispoziţie pentru apariţia cataractei, principala cauză de orbire!
- ŞTIRI
- sâmbătă, 29 aprilie 2017
Persoanele care suferă de diabet ar trebui neapărat să îşi facă un consult oftalmologic, atrag atenţia specialiştii. Complicaţiile oculare apar la aproximativ o treime dintre diabetici, fiind, de altfel, şi cea mai frecventă cauză de orbire în rândul populaţiei.
Cataracta este o afecţiune care se manifestă prin opacifierea lentilei naturale a ochiului. Principalul simptom este înceţoşarea vederii. Motivul pentru care apare cataracta este încă necunoscut. Sunt situaţii în care cauzele sunt evidente: lovitura la ochi, alte afecţiuni ale ochilor, dar cel mai frecvent cauza nu este cunoscută. Boala poate fi o complicaţie a diabetului zaharat, însă medicii nu găsesc o legătură directă între cele două afecţiuni. Se consideră că există o predispoziţie și nu e o complicaţie directă. Prin glicozilarea proteinelor pot apărea şi alte complicaţii care nu sunt neapărat o concesinţă directă a diabetului.
Dintre formele particulare de afectare diabetică a ochiului, cea mai frecventă este retinopatia diabetică. Cataracta, afecţiune specifică vârstnicilor, poate să apară la persoane de 40 de ani, la tineri de 20 de ani, dar şi la nou-născuţi. Cataracta nu poate fi prevenită sau tratată cu medicamente. Singura metodă de a scăpa de această afectiune este intervenția chirurgicală. Operaţia se efectuează atunci când pacientul nu mai este mulţumit de vederea lui. Intervenţia presupune înlocuirea cristalinului opacifiat cu unul artificial. În ciuda progresului spre îmbunătăţirea tehnicilor chirurgicale, cataracta rămâne principala cauză pentru orbire cu un procent de 47.9%, glaucomul urmând cu 23.3% şi retinopatia diabetică cu 4.8%. În prezent, 346 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). După 15 ani de diabet, un procent de 2% orbesc şi aproximativ 10% dezvoltă boli oftalmologice grave.
Sursa: www.adevarul.ro