PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Diabeticii şi avantajele vieţii de cuplu !

  • duminică, 16 octombrie 2016

Un grup de cercetători japonezi a descoperit o legătură interesantă între viaţă de cuplu şi ….diabetici. Partenerii dintr-un cuplu au şanse mai mici să sufere de obezitatea generată de diabet şi de boli metabolice. Efectele au fost observate atât la femei cât şi la bărbaţi – aceştia din urmă au inclusiv şase mai mici să dezvolte un sindrom metabolic decât bărbaţii singuratici.

Diabetul este o boală modernă, de care suferă foarte multe persoane. Şansa de a ajunge obez pentru un diabetic este mai mare decât pentru o persoană care nu suferă de diabet. De asemenea, bolile metabolice sunt mult mai frecvente la diabetici, precum şi cele cardio-vasculare. Cine suferă de diabet are o probabilitate de 2-3 ori mai mare să sufere de probleme cardio-vasculare.

Au fost descoperite diverse tratamente pentru această boală modernă şi în continuare cercetătorii încearcă să descopere modul de a o vindeca.

În acest context, rezultatul cercetării efectuate de un grup de cercetători japonezi: Yoshinobu Kondo şi Yasuo Teracuchi de la Universitatea din Yokohama şi Shinobu Satoh de la spitalul din Kanagawa, este foarte interesant şi important. Viaţa de cuplu reduce riscul de a deveni supraponderali la diabetici. Este vorba despre persoane care au un diabet de tipul 2, cunoscut în trecut ca diabet zaharat non-insulinodependent sau diabetul adultului.

Cercetătorii japonezi au arătat cum că diabeticii de tipul 2 care trăiesc într-un cuplu, fie ei căsătoriţi sau nu, au şanse cu 50% mai mici de a deveni superponderali, ceea ce este extrem de important pentru sănătate.

Cum au ajuns la această concluzie?

Au efectuat o analiză asupra a 270 de diabetici de tipul 2, studiind indicele de masă corporală şi masa grasă şi au studiat legătura dintre aceste rezultate şi viaţa de cuplu a acestor persoane. Dintre cei 270 de pacienţi analizaţi, 180 trăiau în cuplu (67% erau bărbaţi), iar 90 erau single (dintre care 46 bărbaţi şi 44 femei).

Indicele de masă corporală (IMC sau Body Mass Index – BMI) reprezintă o măsură pentru starea de sănătate a unei persoane în relaţie cu greutatea acesteia. IMC se calculează împărţind masa unei persoane la pătratul înălţimii acesteia. Se consideră un IMC ideal între 18,5 şi 25.

Ei bine, cercetătorii japonezi au văzut cum grupul bărbaţilor care făceau parte dintr-un cuplu avea un IMC în jur de 24,5, iar cei single de 26,6. La fel, hemoglobina glicată, un marker al controlului glicemic la pacienţii diabetici, avea valori mai mari (7,3) la cei single (cei din cuplu aveau valoarea 7).

Alte analize au demonstrat acelaşi lucru: cei care fac parte dintr-un cuplu sunt mai sănătoşi decât cei singuratici. Acest lucru este şi mai evident în cazul bărbaţilor. Pentru aceştia efectele vieţii de single sunt mai dramatice decât în cazul femeilor. Din ce cauză oare? S-ar putea să fie datorat faptului că bărbaţii gătesc mai puţin, mănâncă mai rău atunci când trăiesc singuri şi au o viaţă neregulată. Femeile sunt mai atente la ce mănâncă şi acest lucru are o influenţă pozitivă asupra sănătăţii lor.

Pe de altă parte, partenerii unui cuplu au grijă unul de altul şi acest lucru poate avea la rândul lui un efect pozitiv. De multe ori partenerul de viaţă este atent la aspecte pe care poate celălalt partener le neglijează.

Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la congresul asociaţiei europene de studiu al diabetului (Easd) în septembrie 2016.

Una dintre concluzii a fost cum că trebuie avut grijă de diabetici nu doar în punct de vedere medical, ci global – adică inclusiv de aspecte ale vieţii acestuia care l-ar putea ajuta să fie mai sănătos, chiar dacă are un diabet de tipul 2: efectele negative ale acestuia ar putea fi scăzute simţitor printr-un stil de viaţă adecvat.

Femeile dar mai ales bărbaţii diabetici beneficiază în urma vieţii de cuplu – şansa de a deveni supraponderali este mai mică decât pentru cei care trăiesc singuri.

Sursa: www.evz.ro