Diabeticii dependenți de insulină din Moldova, cu glucometre doar din donații. Autoritățile nu oferă și nici nu intenționează să cumpere astfel de dispozitive pentru bolnavi
- ŞTIRI
- miercuri, 3 septembrie 2014
Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite maladii din Republica Moldova. Mai grav este că anual numărul persoanelor afectate de această boală crește semnificativ. Anul trecut, spre exemplu, s-au înregistrat cu aproximativ opt mii de bolnavi mai mult, decât în 2012, arată datele Ministerului Sănătății.
Dintre cei 80 de mii de bolnavi de diabet înregistrați în Moldova, peste 14 mii sunt diabetici dependenți de insulină. Asta înseamnă că ei trebuie să-și măsoare nivelul de glicemie din sânge de câteva ori pe zi, pentru a ști cum să-și administreze medicamentul. Ca să nu meargă la cabinetul doctorului de câteva ori pe zi, aceștia au nevoie de glucometru – un dispozitiv portabil de măsurare a concentrației de glucoză din sânge. Specialiștii explică că printr-un simplu test, care se face de sinestătător, bolnavii pot afla nivelul de glicemie din sânge, iar în funcție de valorile înregistrate, pot lua măsurile necesare pentru a evita complicațiile.
Anul trecut Ministerul Sănătății a repartizat, din donații, opt mii de glucometre. Adică unul din 8 bolnavi cu diabet zaharat a primit un astfel de dispozitiv, pentru că dispozitivele au fost date nu doar persoanelor dependente de insulină, dar și bolnavilor cu diabet de tip 2. Donațiile s-au terminat însă, iar autoritățile nu intenționează să cumpere glucometre nici măcar pentru bolnavii dependenți de insulină. Motivul e ca în multe alte cazuri – în bugetul de stat nu sunt prevăzuți bani pentru procurarea unor astfel de dispozitive. În consecință, pacienții trebuie să se descurce cum pot.
„Nu sunt prevăzuți bani în bugetul de stat pentru așa ceva. Dacă vor mai fi donații în acest an, sigur că glucometrele vor ajunge la bolnavi”, a precizat Veronica Istrati, ofițer de presă la Ministerul Sănătății.
Cele opt mii de glucometre, câștigate din donații, au fost distribuite diabeticilor din toată țara. În unele localități dispozitivele au ajuns anul trecut, în alte localități abia acum, iar medicii au stabilit după propriile criterii, cui să-i dea un glucometru. Criteriile de selectare diferă de la un doctor la altul.
„Pe tot raionul am primit 300 de glucometre. În jur de 50 au rămas la noi în spital, iar restul au fost date bolnavilor, la cererea medicilor de familie. Din câte știu, prioritate au avut bolnavii cu diabet de tip 1 și bolnavii cu diabet zaharat care muncesc”, a afirmat Natalia Morozeac, asistenta medicului endocrinolog din spitalul raional Râșcani. Specialista spune că în localitățile din raion locuiesc în jur de două mii de bolnavi cu diabet.
La Anenii Noi, selectarea pacienților cărora le-au fost oferite glucometre s-a făcut în baza altor criterii.
„Am dat glucometre persoanelor cu diabet zaharat într-o formă mai avansată și Centrelor de Sănătate din satele mai îndepărtate. În aceste sate medicii nu aveau glucometre, iar persoanele trebuiau să vină în oraș pentru a-și măsura glicemia. S-au dat puține glucometre, dar datorită acestor dispozitive s-a redus numărul cazurilor severe de diabet zaharat”, a menționat pentru Sănătate INFO Victor Golban, medic șef la Centrul de Sănătate din Anenii Noi.
Doctorul spune că astfel de dispozitive ar schimba mult viața bolnavilor cu diabet zaharat, însă, pentru că sunt foarte scumpe, nimeni nu și le poate permite. Un glucometru costă între 400 și 1.400 de lei. Pe lângă aceasta însă, pacienții trebuie să-și cumpere și testele. O cutie cu 50 de teste costă între 170 și 370 de lei. Medicii spun că o astfel de cutie se epuizează și în zece zile, deoarece diabeticii trebuie să-și măsoare glicemia de mai multe ori pe zi.
„Noi pe ale noastre le cumpărăm prin tender și ne iese mai ieftin, însă pentru pacienți e mai scump. Însă ei au nevoie de aceste dispozitive, pentru că trebuie să-și măsoare de mai multe ori pe zi nivelul de glicemie. Acesta variază pe parcursul zilei, astfel că uneori tratamentul cu insulină trebuie repetat de câteva ori”, mai adaugă medicul Golban.
De cealaltă parte, experții în sănătate spun că glucometrele nu sunt necesare pentru toți diabeticii, ci doar pentru cei dependenți de insulină.
„Nu este nicăieri stipulat că statul trebuie să asigure cu glucometre bolnavii cu diabet zaharat. Aceste dispozitive sunt mai necesare bolnavilor dependenți de insulină, însă nu pentru toți diabeticii. Acestea însă nu sporesc eficiența tratamentului împotriva diabetului”, a declarat Ghenadie Țurcanu, expert în sănătate.
Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova sunt 80 de mii de bolnavi cu diabet zaharat.
Sursa: e-sanatate