PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Curiozităţi despre zahăr. Nutriţioniştii spun că este unul dintre drogurile legale

  • miercuri, 22 aprilie 2015

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că se consumă cu 50% mai mult zahăr decât în urmă cu 30 de ani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că zahărul reprezintă aproximativ 20% din alimentaţia zilelor noastre. Asta se întâmplă în timp ce medicii recomandă ca zahărul să reprezinte doar 5% din dietă.

Cercetătorii francezi au ajuns la concluzia că zahărul poate crea o dependenţă mai mare decât cocaina. Aceştia au făcut un experiment pe şoareci. Cobailor li s-a administrat mai întâi cocaină, de care au devenit dependenţi. Apoi au primit zahăr. Ulterior, când li s-a pus cocaină şi zahăr, dependenţa de dulce a învins.

Curiozităţi despre zahăr. Ce boli poate provoca?

 Pe lista de curiozităţi despre zahăr este şi faptul că poate da efecte depresive. Deşi la început eşti euforic după ce consumi ceva dulce, pentru că eliberează rapid serotonina, hormonul fericirii, după aproximativ 30 de minute te vei simţi moleşit şi fără poftă de viaţă.

 De asemenea, o altă curiozitate despre zahăr poate şi faptul că dacă e consumat în exces poate duce la o hipersecreţie de insulină în sânge şi creşte tensiunea arterială, cauza principală a infarctului.

  Medicii mai spun şi că zahărul consumat în exces ar putea duce la Alzheimer. Această boală, care apare la bătrâni, este o afecţiune prin care creierul nu mai este capabil să folosească glucoza pe care o primeşte din alimentaţie, iar energia şi abilităţile cognitive sunt avariate. De aici şi pierderile de memorie.

 Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că zahărul creşte coleterolul „rău”, HDL. Motivul este reprezentat de faptul că grăsimea de la nivelul ficatului se extinde destul rapid, iar corpul nu mai are capacitatea de a arde aceste depozite.

 Zahărul mai este ascuns în alimente şi sub denumirea de sucroză, maltoză, dextroză, galactoză, glucoză / fructoză, suc de fructe concentrat şi sirop de porumb bogat în fructoză.

Curiozităţi despre zahăr. Patru înlocuitori naturali.

Pentru a înlocui zahărul există câteva produse pe care le puteţi folosi ca alternative. Iată câţiva înlocuitori naturali de zahăr:

Extractul de stevie. Există sun formă de pudră,  granule sau lichidă. Este mai dulce decât zahărul alb şi nu afectează glicemia. Este recomandată şi pentru diabetici.

Siropul de agave. Se obţine din seva plantei Agave. Ca şi stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii  glicemiei. Este bogat în vitamine şi minerale.

Siropul de arţar. Se extrage din siropul arţarului de zahăr. Pe lângă faptul că e un înlocuitor de zahăr, are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia.

Siropul de curmale. Este o alternativă la zahăr şi poate fi folosit şi prepararea unor prăjituri. De asemenea, are efecte benefice asupra organismului pentru că ar conţinut de calciu, magneziu, potasiu sau fier.

Sursa: www.adevarul.ro