PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Consumul de ketchup creste riscul de dezvoltare a diabetului zaharat!

  • joi, 18 februarie 2016

Folosit la pizza, sendvişuri ori omlete, ketchupul este un sos apreciat de mulţi dintre noi. Specialiştii recomandă folosirea lui cât mai rar. Motivul? Nu este atât de sănătos pe cât pare.

Conţine sirop de porumb bogat în fructoză Găsim pe rafturile din magazine diverse tipuri de ketchup. Majoritatea însă au în compoziţia lor o cantitate mare de sirop de porumb bogat în fructoză, care este o alternativă mai ieftină la trestia de zahăr şi sfecla de zahăr. Oamenii de ştiinţă consideră acest ingredient mai dăunător decât zahărul obişnuit. Şi asta pentru că, în timp, poate duce la obezitate, afecţiuni cardiovasculare, diabet şi boli de ficat gras non-alcoolic. Potrivit unui studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition“, consumul de sirop de porumb bogat în fructoză poate fi unul dintre motivele pentru apariţia obezităţii. Conform unui alte cercetări publicate în aceeaşi revistă, consumul de băuturi îndulcite cu sirop de porumb bogat în fructoză duce la obezitate, sindrom metabolic şi diabet de tip 2.

În acesta se găsește foarte mult zahăr și sodiu

Limitarea consumului de zahăr este importantă pentru a preveni obezitatea, excesul de greutate și apariția multor boli. Potrivit unei cercetări recente, aportul crescut de zahăr duce la dezvoltarea cancerului.

Conform Asociației Americane a Inimii, un adult nu ar ar trebui să consume mai mult de 1500 mg de sodiu pe zi. O lingură de ketchup poate avea până la 167 mg de sodiu.

Studiile arată că un consum prea mare de sodiu poate crește tensiunea arterială, care este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Hipertensiunea arterială poate duce, de asemenea, la boli de inimă, de rinichi și insuficiență cardiacă congestivă.

Are potențatori de aromă

Mulți producători adăugă, de asemenea, în ketchup tot felul de potențiatori de arome, cum este glutamatul monosodic (MSG), despre care medicii spun că poate cauza numeroase probleme de sănătate, precum leziuni ale creierului, inflamația ficatului, obezitate, dureri de cap, greață, astm, schimbare a frecvenței cardiace.

Sursa:  www.clickpentrufemei.ro