PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

CONSUMUL DE CAFEA ȘI CEAI AJUTĂ LA PREVENIREA DIABETULUI DE TIP II

  • duminică, 14 decembrie 2014

Fumatul, obezitatea, sedentarismul, grăsimile și carnea roșie – toate  reprezintă factori de risc recunoscuți pentru diabetul de tip II. Începînd cu anul 2005, mai multe studii au făcut însă legătura între consumul de cafea și ceai și reducerea riscului de dezvoltare a diabetului.

Anul acesta, o metaanaliză a inclus toate aceste studii și a confirmat eficiența consumului de cafea, ceai, și cafea decofeinizată în micșorarea  riscului de apariție a diabetului de tip II, însă efectul este mai accentuat la sexul feminin, nefumători, și persoanele cu IMC (indice de masă corporală) mai mic de 25 kg/m2(greutate/înălțime2).

Studiul publicat în 2014 în European Journal of Nutrition a inclus revizuirea sistematică a 18 studii ce au cercetat asocierea între cafea și diabet (457.922 persoane), 6 studii despre cafeaua decofeinizată și diabet (225.516 persoane) și 7 studii despre ceai și diabet (286.701 persoane).

Consumul a 3-4 cești de cafea pe zi a fost asociat cu o reducere de 25% a riscului de diabet tip II. Cei care au consumat mai puțin de o ceașcă pe zi au avut un risc mai redus cu 4%, iar cei care au băut peste 6 cești pe zi au avut un risc mai mic cu 40%. Efectele similare au fost asociate cu consumul de ceai și cafea decofeinizată.

Totuși cafeua nu este un bilet de scăpare de diabet.Efectul este mai pronunțat pentru persoanele de sex feminin, care nu fumează și care au o greutate normală.

Cafeaua este bogată în polifenoli, antioxidanți și minerale. Cel mai probabil această combinație de elemente bioactive stă la baza efectului de micșorare a riscului. Totuși cafeaua este doar un factor de luat în considerare, mai importante pentru prevenirea diabetului sînt greutatea și activitatea fizică, spune Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard School of Public Health.

SURSA: www.romedic.ro