PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Ce trebuie să cunoaștem despre diabetul la copii !

  • joi, 6 noiembrie 2014

Tu știi care sunt simptomele diabetului la copii? Cei mai mulți părinți nu-și dau seama ce se întâmplă cu micuții lor

Diabetul nu mai este o maladie a oamenilor în vârstă așa cum ne-am obișnuit să credem. Datele statistice arată că incidența diabetului zaharat de tip 1 la copii cu vârsta de până la nouă ani a crescut cu 21 la sută între 2001 și 2009.

Un studiu publicat la începutul acestui an a dezvăluit că ratele diabetul zaharat de tip 1 și 2 au crescut în mod semnificativ în rândul copiilor și adolescenților americani. Studiul a constatat că incidența diabetului de tip 1 la copii cu vârsta de până la 9 ani a crescut cu 21 la sută între 2001 și 2009, în timp ce incidența diabetului de tip 2 în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10-19 de ani a crescut cu 30,5 la sută.

„Cunoașterea creșterii prevalenței este importantă, deoarece astfel de tineri cu diabet vor ajunge la maturitate cu o durată mai mare a bolii, dificultăți de tratament, un risc crescut de complicații precoce”, notau cercetătorii atunci, scrie Medical News Today.

Diabetul zaharat la copii – la ce să atragem atenția

Diabet zaharat de tip 1 la copii, numit anterior diabet juvenil, apare atunci când pancreasul nu poate produce suficientă insulină. Acești copii vor avea nevoie de injecții cu insulină pe tot parcursul vieții și o monitorizare strictă a nivelului de zahăr din sânge.

Diabetul de tip 2, deși mai puțin frecvent la copiii foarte mici, poate apărea atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau sunt generate alte disfuncționalități. Drept rezultat, glucoza se poate acumula în sânge. Situația poate fi de multe ori gestionată printr-o schimbare în dietă, exerciții fizice și menținerea unei greutăți sănătoase, cu toate că unii pacienți pot necesita medicație – cum ar fi metformin – sau tratament cu insulină.

Cele mai frecvente simptome ale diabetului zaharat de tip 1 și 2 la copii și adolescenți includ sete și urinare frecventă, oboseală și pierderea în greutate. Unii pot simți foame sau avea vederea încețoșată.

Simptomele diabetului zaharat de tip 1 la copii au tendința de a se dezvolta rapid într-o perioadă de câteva săptămâni, în timp ce simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă mai încet. Părinții ar trebui să ducă copilul la medic în cazul în care observă oricare dintre simptomele redate. În pofida creșterii prevalenței diabetului în rândul copiilor și adolescenților, se pare că există o lipsă de conștientizare, atunci când vine vorba de identificarea simptomelor. Doar 14 la sută dintre părinți pot identifica patru simptome principale ale acestei afecțiuni. Potrivit unui sondaj efectuat în 2012, doar 9 la sută dintre părinții din Marea Britanie au fost capabili să identifice patru simptome principale ale diabetului de tip 1. Un studiu mai recent a constatat că acest procent a crescut la 14 la sută.

„În prea multe cazuri, copiii cu diabet zaharat tip 1 sunt diagnosticați abia când sunt grav bolnavi, iar în cazurile tragice această întârziere în diagnostic poate fi chiar fatală”, spune Barbara Young, director executiv al asociației de Diabet din Marea Britanie. Young nu greșește. Copiii cu un diagnostic întârziat de diabet zaharat tip 1 – și, foarte rar, un diagnostic întârziat de diabet zaharat de tip 2 – pot dezvolta cetoacidoză diabetică (DKA). Acesta este principala cauză a mortalității la copiii cu diabet zaharat de tip 1. În cazul în care organismul prezintă o lipsă gravă de insulină, aceasta nu reușește să utilizeze glucoza pentru energie. Ca urmare, corpul începe să acumuleze energia din țesuturi, ceea ce conduce la producerea cetonei, substanță chimică toxică. În cazul în care diabetul zaharat este diagnosticat precoce cetoacidoza poate fi prevenită. Din păcate, însă, acest lucru nu se întâmplă destul de des.

Nici doctorii nu cunosc simptomele diabetului la copii

Nu doar părinții pot fi orbi la simptome de diabet zaharat în rândul copiilor. La începutul acestui an, cercetătorii din Marea Britanie au avertizat că mai multe cadre medicale nu reușesc, de asemenea, să identifice semnele, ceea ce pune în pericol viața copiilor.

Într-un studiu publicat în revista Archives of Disease in Childhood,  cercetătorii au analizat 261 de copii și adolescenți între opt luni și 16 ani care au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1. Cercetătorii au descoperit că 80 la sută dintre copiii sub doi ani diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1 deja au dezvoltat cetoacidoză diabetică.

Deși simptomele diabetului zaharat pot fi confundate cu alte maladii sau chiar trecute cu vederea, este foarte important să știm care sunt ele și să reacționăm. Doctorii spun că sunt patru simptome de bază, dar avertizează că în multe cazuri se pot manifesta numai două. Deci, cele mai principale simptome la care trebuie să atrageți atenția sunt:

1. folosirea frecventă a toaletei, scutece grele la copii sau apariția enurezisului ( udarea patului)

2. setea – în cazul în care copilul bea mai multe lichide decât de obicei, dar nu-și poate potoli setea

3. oboseala mai pronunțată decât de obicei

4. pierderea în greutate

SURSA: e-sanatateMedical News Today.