Este vorba despre posibile afecţiuni ale cavităţii bucale, de la infecţii cu ciuperci, până la afte şi gingivite. Un nivel înalt al zahărului în sânge creşte şi riscul de placă dentară şi de căderea dinţilor, potrivit webmd.com. Un studiu din 2015 făcut pe persoanele diagnosticate cu diabet a arătat că acestea îşi pierd dinţii de două ori mai repede decât persoanele care nu suferă de această boală. Ai grijă să spui dentistului tău despre această afecţiune şi continuă să-ţi îngrijeşti dantura şi să-ţi monitorizezi orice sângerare gingivală.
DIABETUL PROVOACĂ GLAUCOM ŞI CATARACTĂ
Persoanele cu diabet au un risc mai crescut de a dezvolta galucom (din pricina creşterii presiunii intraoculare), dar şi de a face cataractă. Diabetul afectează totodată şi vasele de sânge de la nivelul retinei, problemă pe care medicii o numesc retinopatie diabetică. Toate aceste probleme diminuează calitatea vederii şi pot duce chiar la orbire. Indicat ar fi să ţii regulat legătura cu medicul oftalmolog pentru controale periodice.
NEUROPATIE PERIFERICĂ
Multe persoane cu diabet suferă de distrugeri ale nervilor periferici (neuropatie periferică). Şi alţi nervi din corp pot avea de suferit, însă cel mai adesea afectaţi sunt cei de la nivelul braţelor, picioarelor, tălpilor şi mâinilor. Simptomele pot include senzaţie de furnicături, amorţeală, senzibilitate sau durere. Alte tipuri de neuropatie pot afecta capacitatea de a urina a organismului, sexul, digestia, precum şi alte funcţii. Dacă nu eşti supraponderal, îţi supraveghezi tensiunea şi nivelul zahărului în sâne, aceste neplăceri sunt mai puţin probabile.
PROBLEME CU PICIOARELE
Dacă diabetul ţi-a afectat nervii de la nivelul picioarelor, amorţeala te poate face să nu bagi de seamă eventualele infecţii şi răni. Sângele ajunge mai greu în această zonă a corpului, în cazuri extreme fiind nevoie de amputarea membrului. Renunţă la fumat şi practică regulat gimnastică pentru a micşora riscul acestor probleme. În plus, verifică-ţi tălpile în fiecare zi, păstrează-le curate şi hidratate şi poartă doar încălţăminte care ţi se potriveşte.
PIELE USCATĂ ŞI DECOLORATĂ
Şi pielea poate avea de suferit de pe urma diabetului. Aceasta se poate usca, crăpa, sângera sau pot apărea decolorări şi pete. Dacă eşti predispuşi la infecţii ca urmare a diabetului, medicul îţi poate prescrie antibiotice, creme pentru piele şi alte produse care pot fi de ajutor într-o astfel de situaţie.
Nervul vag ajută mâncarea să treacă prin sistemul digestiv. Dacă acesta e afectat de diabet, digestia are loc mai încet, fapt care poate duce la senzaţie de arsură în stomac, greaţă, stări de vomă, balonare, pierderea apetitului. Supravegherea nivelului zahărului în sânge poate preveni această problemă. Alte probleme digestive pot fi constipaţia sau diareea. O dietă potrivită sau un laxativ pot fi de ajutor.
RISC DE ATAC VASCULAR-CEREBRAL
Persoanele cu diabet au un risc mai mare de AVC, care se poate produce la vârste mai tinere. Atacul apare pe fondul fragilizării vaselor de sânge de la nvelul creierului,al blocării sau distrugerii acestora. Când sângele nu mai circulă cum trebuie în ţesutul cerebral, distrugerile apar în câteva minute şi sunt permanente. Ce se poate face? Se pot ţine sub control glicemia, colesterolul şi presiunea sangvină. Exerciţiile fizice, o greutate normală, renunţarea la fumat sunt alte condiţii.
Uzarea vaselor de sânge cauzată de diabet înseamnă şi un efort în plus depus de cord. Persoanele cu diabet sunt, de multe ori, şi supraponderale, au colesterolul şi tensiunea mărite, toate aceste condiţii ducând la un risc mai mare de boli de inimă. De aceea este nevoie de schimbarea stilului de viaţă printr-o dietă adecvată, o greutate normală şi exerciţii fizice regulate.
Vasele de sânge de la nivelul rinichilor au şi ele de suferit de pe urma nivelului ridicat de zahăr în sânge. Aceste vase de sânge filtrează deşeurile care sunt apoi aruncate afară prin urină. Dacă vasele se uzează sau nu mai funcţionează apare un blocaj la nivelul rinichilor, astfel că monitorizarea cu atenţie a nivelului zahărului în sânge este neapărat necesară.
Afectarea nervilor şi a vaselor de sânge provoacă disfuncţii erectile la bărbaţi, în timp ce în cazul femeilor apare lipsa de excitare, disconfortul sau durerea în timpul actului sexual, precum şi lipsa plăcerii. Diabetul fragilizează organismul în faţa infecţiilor fie că e vorba despre afecţiuni localizate la nivelul cavităţii bucale, fie de infecţii respiratorii, fie de infecţii urinare. În aceste condiţii, este necesar sa se efectuieze vaccinurile la zi, inclusiv cele impotriva gripei şi pneumoniei.
Sursa: m.adevarul.ro