PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Cat trebuie sa pierdem in greutate pentru a preveni diabetul?

“Cum poate un test de sange sa detemine daca suntem predispusi la diabet? Cat ar trebui sa slabim pentru a reduce riscul declansarii diabetului?”, intreaba cititorii New York Times. Iata ce raspund specialistii.

De obicei doctorii efectueaza unul dintre cele trei teste de sange pentru a diagnostica prediabetul, o afectiune descrisa printr-un nivel crescut de zahar in sange, dar nu suficient de mare pentru a indica declansarea diabetului. In timp ce prediabetul conduce adesea la instalarea diabetului zaharat de tip II, multe persoane isi pot mentine stabila sanatatea din acest punct de vedere, numai daca reusesc sa piarda in greutate si devina mai activi pe plan fizic, este de parere Dr. Rhonda Bentley-Lewis, profesoara la Harvard Medical School.

“Eu le transmit intotdeauna pacientilor mei ca nu vorbim despre pierderi insemnate in greutate, fiind suficient sa piarda de la 5 la 7% din greutatea corporala existenta. In cele mai multe cazuri este vorba despre numai 6 kilograme, in cazul persoanelor ce au in jur de 90 de kilograme.

Doua dintre testele de sange specifice necesita restrictia alimentara inainte de a fi efectuate pentru a preveni oscilarea rezultatelor si a stabili valorile de referinta pentru fiecare caz in parte.

Testul de glucoza verifica nivelul glucozei din sange dupa un repaus alimentar de 8 pana la 10 ore. Valorile ce depasesc 125 de miligrame pe deciltru indica prezenta prediabetului.

Testul de toleranta la glucoza se face pe cale orala si controleaza nivelul de glucoza din sange dupa administrarea unei bauturi ce contine 75 de grame de glucoza. In acest caz, valorile ce depasesc pragul cuprins intre 140 si 199 indica prezenta prediabetului.

Cel de-al treilea test, efectuat pentru identificarea nivelului de hemoglobina glicozilata (A1c), nu necesita repausul alimentar. Acesta masoara nivelul mediu al glicemiei din ultimele doua si pana la trei luni. In acest caz, valorile cuprinse intre 5,7% si 6,4% – care evalueaza procentul de celule rosii din sange care stocheaza glucoza – indica prezenta prediabetului.

Prediabetul poate fi tratat prin administrarea medicamentelor specifice recomandate de medic, insa multi pacienti prefera sa abordeze aceasta problema prin pierderea in greutate si adoptarea unui stil de viata mai activ.

“Dintre miile de persoane cu prediabet ce au participat la studiu american, efectuat la nivel national si intitulat “Diabetes Prevention Program”, cei care au cerut ajutor de specialitate pentru a isi schimba stilul de viata si au reusit sa piarda n greutate si-au redus riscul declansarii diabetului cu 58%,” conchide Dr. Bentley-Lewis.

Sursa: www. medlive.hotnews.ro