PRODIAB Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova

Capsunile – micsorează riscul de diabet zaharat tip 2 si de boli cardiovasculare!

  • sâmbătă, 3 iunie 2017

Capsunile sunt printre fructele cu cel mai mic continut de calorii si carbohidrati. Aceasta calitate, impreuna cu proprietatile nutritionale deosebite, fac din capsuni o alegere ideala pentru o gustare sau pentru o componenta a micului dejun, in special atunci cand le gasim proaspete.

1. Stimuleaza imunitatea

Majoritatea mamiferelor au capacitatea de a produce vitamina C pe cale naturala. Organismul uman nu dispune insa de acesta abilitate, de aceea, singura modalitate prin care isi poate procura acest antioxidant esential pentru imunitate este din surse alimentare. Capsunile sunt printre cele mai bogate alimente in vitamina C. Doar o cana de casuni acopera doza zilnica recomandata din aceasta vitamina.

2. Contribuie la mentinerea acuitatii vizuale

Antioxidantii din capsuni protejeaza impotriva aparitiei cataractei si efectelor nocive ale radicalilor liberi prezenti in razele UV. Desi au existat studii care au aratat o posibila conexiune intre dozele crescute de vitamina C si aparitia cataractei la femeile cu varsa peste 65 de ani, cercetatorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au demonstrat ca acest risc este nul in cazul vitaminei C provenite din fructe si legume, putand aparea doar in cazul excesului de suplimente.

3. Reduc riscul de aparitie a cancerului

Pe langa vitamina C, capsunile contin si alti antioxidanti (acidul ellagic, luteina, zeaxantina, beta-caroten, licopen etc.) care neutralizeaza efectele radicalilor liberi si inhiba cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase.

4. Previn aparitia ridurilor

Povestea vitaminei C din capsuni continua cu rolul vital al acesteia in productia de colagen. Fibrele de colagen din piele se distrug pe masura ce inaintam in varsta, ducand la aparitia ridurilor. De aceea, consumul alimentelor bogate in vitamina C este esential pentru a mentine elasticitatea si stralucirea pielii. De asemenea, acidul ellagic reduce distrugerea colagenului, precum si raspunsul inflamator ce apare ca urmare a expunerii la raze UV.

5. Reduc riscul de boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt cauza principala de deces in Romania si nu numai. Flavonoidele prezente in capsuni contribuie la sanatatea inimii si a vaselor prin efectul de reducere a LDL-colesterolului (colesterolul „rau”) din sange, care este responsabil de formarea placilor de aterom pe peretii arterelor. De asemenea, reduc raspunsul inflamator cauzat de stresul oxidativ si astfel contribuie in plus la scaderea riscului cardiovascular.

6. Au efect anti-inflamator

Polifenolii si antioxidantii din capsuni reduc inflamatia de la nivelul articulatiilor si astfel riscul de artrita. Un studiu efectuat la Universitatea Harvard a aratat ca femeile care mananca minimum 16 capsuni pe saptamana au un risc cu 14% mai mic de a avea un nivel ridicat al proteinei C reactive in sange (marker important al inflamatiei).

7. Regleaza tensiunea arteriala

Potasiul este un mineral care contribuie la reducerea hipertensiunii arteriale, prin efectul sau antagonic sodiului. Desi nu sunt principala sursa de potasiu, capsunile pot contribui, impreuna cu alte fructe si legume, la atingerea dozei zilnice recomandate de potasiu.

8. Sunt bogate in fibre

Fibrele sunt necesare pentru o digestie sanatoasa, lipsa acestora din alimentatie conducand la aparitia constipatiei, diverticulitei si sindromului de colon iritabil, care afecteaza peste 50% din populatia cu varsta peste 60 ani. Cele 2 g de fibre aflate intr-o portie de capsuni pot regla tranzitul intestinal si incetinesc absorbtia zaharurilor in sange, capsunile fiind indicate, in cantitati moderate, inclusiv in dieta pacientilor cu diabet zaharat.

9. Ajuta la mentinerea greutatii

O greutate mentinuta in parametri recomandati este decisiva in reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 si de boli cardiovasculare. 100 g de capsuni contin aproximativ 30 de calorii si 7 grame de carbohidrati, adica mai putin decat o jumatate de felie de paine.

10. Reduc riscul de anemie in timpul sarcinii

Acidul folic este recomandat atat in timpul sarcinii, cat si in perioada de preconceptie. Acesta previne anemia la femeile insarcinate, contribuie la dezvoltarea creierului bebelusului si reduce riscul unor malformatii, precum spina bifida. Pe langa toate vitaminele si mineralele continute, capsunile sunt si o sursa buna de folat.

Sursa: www.ziare.com